Hlavní obsah

Začal soud s Mladičem, ženě od Srebrenice naznačil podříznutí krku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) ve středu začal proces s bývalým velitelem bosenskosrbské armády Ratkem Mladičem. Mladičovi hrozí doživotí; je obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Mladić hned na úvod procesu gestem pohrozil ženě na galerii.

Foto: ČTK/AP

Ratko Mladić u soudu

Článek

Mladić podle korespondenta britského listu Daily Telegraph v soudní síni naznačil podříznutí krku směrem k předsedkyni sdružení žen ze Srebrenice Muniře Subašičové. Podle dopisovatele Bruna Brusselse učinil Mladić gesto opakovaně.

Subašičová ve Srebrenici za války přišla o 22 příbuzných.

Foto: ČTK/AP

Munira Subašičová

Soud začal předčítáním obžaloby týkající se Mladičova působení během války v Bosně a Hercegovině v letech 1992 až 1995. Žalobce Dermot Groome na úvod prohlásil, že záměrem bosenskosrbského vedení bylo vyhladit odlišná etnika. "Obžaloba předloží nezpochybnitelené důkazy o účasti pana Mladiče na těchto zločinech," řekl.

Mladić tvrdí, že obvinění jsou monstrózní a prohlašuje, že je nevinný - jen prý bránil svoji zemi a lid. Začátek soudního procesu se pokoušel zdržet, naposledy žádostí o výměnu předsedajícího soudce Alphonse Orieho, což soud v úterý odmítl.

Potíže provázely už přípravné řízení, v jehož úvodu se Mladić představil prohlášením, že "celý svět ví" kdo je, a odmítl si sundat z hlavy kšiltovku. Jednou se také se soudcem pohádal a musel být ze soudní síně vykázán.

Soud ve snaze proces urychlit už dříve snížil počet obvinění z původních 196 na 106. Mezi nejzávažnějšími obviněními je genocida v souvislosti s hromadnou vraždou více než 7000 muslimů ve východosrbské Srebrenici v létě 1995 či válečné zločiny kolem obléhání Sarajeva.

Soud předvolal více než 400 svědků.

Generál Mladić byl až do loňského roku na útěku. Na soud čekal v Haagu ve stejné věznici jako bývalý bosenskosrbský předák Radovan Karadžić, jehož soudní proces je zhruba v polovině.

Panují obavy, že za 15 let skrývání měl Mladić přinejmenším jeden infarkt a kvůli svému zdravotnímu stavu by se nemusel dožít rozsudku. To se už stalo u bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiče, který zemřel ve své cele v roce 2006.

Reklama

Související témata:

Související články

Srbsko vydalo Mladiče do Haagu

Srbský speciální soud v úterý po poledni zamítl odvolání Ratka Mladiče proti jeho vydání Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY)....

Srbsko vrátilo Mladičově rodině pasy

Srbsko vyškrtlo z takzvané černé listiny rodinu někdejšího bosenskosrbského velitele Ratka Mladiče. Pro členy rodiny to znamená, že mohou opět volně cestovat...

Souzený generál Mladić byl hospitalizován

Bosenskosrbský generál Ratko Mladič, který byl obviněn tribunálem pro bývalou Jugoslávii ICTY z válečných zločinů během války v Bosně, byl hospitalizován....

Výběr článků

Načítám