Hlavní obsah

Zabití z nedbalosti. Přednosta stanice je kvůli vlakovému neštěstí v Řecku ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přednosta železniční stanice řeckého města Larisa, který čelí obvinění ze selhání, jež vedlo k úternímu tragickému vlakovému neštěstí ve středním Řecku, byl vzat do vazby, píše agentura AFP. V případě odsouzení muži podle ní hrozí deset let vězení až doživotí.

Záběry z dronu na trosky vlaků po jejich srážce v ŘeckuVideo: AP

 
Článek

Devětapadesátiletý muž, který čelí obvinění ze zabití z nedbalosti, v neděli před soudem přiznal odpovědnost za čelní srážku osobního a nákladního vlaku, při níž zahynulo 57 osob a mnoho dalších bylo zraněno. V osobním vlaku jedoucím z Atén do Soluně cestovalo více než 350 lidí, mnozí z nich byli studenti, kteří se vraceli z prodlouženého víkendu. Řecká média uvedla, že přednosta na svou pozici nastoupil po půlročním školení, které skončilo letos v lednu. Předtím byl úředníkem na ministerstvu školství, u železnice pracoval už před rokem 2011. Zadržen byl podle agentury Reuters již 1. března, tedy krátce po srážce.

Web eKathimerini píše, že muž, který nezabránil tomu, že na stejnou kolej vyjel nákladní vlak jedoucí na jih a osobní vlak mířící na sever, což vedlo k nejsmrtelnějšímu vlakovému neštěstí v Řecku, čelí obvinění z ohrožení bezpečnosti v dopravě a několikanásobného usmrcení z nedbalosti a ublížení na zdraví. Právě v prvním bodě mu podle portálu hrozí až doživotní vězení.

Explozi při srážce vlaků v Řecku zachytila kamera, mrtvých je už 46

Zahraniční

Jeho právník novinářům sdělil, že vzetí jeho klienta do vazby bylo vzhledem k závažnosti případu očekávané. Dodal, že dotyčný je zdrcený a že soudci řekl pravdu. Ve čtvrtek uvedl, že jeho klient převzal odpovědnost „úměrnou jeho osobě“, ale ve hře byly i další faktory, aniž by je blíže specifikoval.

Řečtí odboráři, kteří v zemi vyvolali sérii stávek, poukazují na to, že problém je systémový, a upozorňovali, že zabezpečení na železnici je nedostatečné, železniční síť zchátralá a že je obvyklý nedostatek personálu.

Tragédie v Řecku vyvolala vlnu pobouření a protesty. V neděli byly hlášeny střety mezi policií a demonstranty v Aténách, kde podle odhadů policie vyšlo do ulic na 12 000 lidí. Někteří demonstranti zapalovali odpadkové koše a házeli zápalné lahve. Policie použila slzný plyn a zábleskové granáty. Demonstranti také na památku obětí neštěstí vypouštěli černé balónky, někteří drželi nápisy, na nichž stálo „Pryč s vládou zabijáků,“ píše web BBC. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis dnes požádal rodiny obětí vlakového neštěstí o odpuštění a uznal, že podíl na tragédii nese stát.

Letecké záběry následků tragické srážky vlaků v Řecku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám