Hlavní obsah

Explozi při srážce vlaků v Řecku zachytila kamera, mrtvých je už 46

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet obětí úterní srážky vlaků v Řecku vzrostl na 46, řekl mluvčí hasičů Vassilis Vatrakogiannis. Podle něj se ve čtvrtek ráno našlo v troskách sedm ohořelých těl. Úterní srážku zachytila bezpečnostní kamera.

Foto: AP

Záběry z dronu na trosky vlaků po jejich srážce v Řecku

Článek

Řecký server Proto Thema zveřejnil video z bezpečnostní kamery, které ukazuje mohutnou explozi, k níž při srážce dvou vlaků došlo.

Záchranáři ve čtvrtek objevili další oběti neštěstí při postupujících odklízecích pracích. Další těla byla nalezena v restauračním vagonu, který byl při srážce zdemolován a doslova pohlcen vozem druhé třídy, uvedl Vatrakogiannis. Deník Kathimerini připomíná, že ve středu panovaly kolem počtu mrtvých nejasnosti. Po nehodě totiž několik vagonů začalo hořet a identifikace některých obětí je tak velmi ztížená.

Ztotožnění těl obětí, dosud vyproštěných, by mělo začít ve čtvrtek kolem poledne. Poté budou těla předána jejich příbuzným.

Deník Kathimerini píše, že zabezpečovací systémy ochrany na této trati nefungovaly a devět let marně čekaly na modernizaci. „Automatický vnitrostátní systém ochrany železniční dopravy v Řecku nikdy nefungoval,“ píše deník. „S takovými systémy by se zabránilo tragické nehodě, protože zajišťují, že vlaky ,komunikují‘ mezi sebou a s kolejemi stejně jako s řídicím střediskem,“ uvedl deník.

V Řecku pokračují záchranné práce po srážce vlaků.Video: AP

Ve středu večer se v Aténách a dalších řeckých městech konaly kvůli tragédii protesty. Na čtvrtek byla zaměstnanci železnic vyhlášena 24hodinová stávka. Demonstrující kritizují především špatný stav železnic, který podle nich nehodu zavinil. Zodpovědnost už přijal ministr dopravy Kostas Karamanlis, který ve středu rezignoval.

Osobní vlak mířící z Atén do Soluně se v úterý srazil ve vysoké rychlosti s nákladní soupravou, která jela ze Soluně do Larisy. V osobním vlaku bylo 342 cestujících a deset členů posádky, v nákladním vlaku byli dva lidé.

Letecké záběry následků tragické srážky vlaků v Řecku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám