Hlavní obsah

Videa s kočičkami mají přednost, stěžují si norští zbrojaři kvůli TikToku

Jeden z největších evropských výrobců munice si stěžuje, že kvůli novým datacentrům sociální sítě TikTok nemůže uspokojit rostoucí poptávku po střelivu. Ta začala raketově růst kvůli pokračujícímu konfliktu na Ukrajině. V zásobování elektřinou má přednost internetová zábava před bezpečností kontinentu, stěžují si zbrojaři. V pondělí na to upozornil server Financial Times.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy TikTok

Článek

„Máme obavy, protože jsme svědky toho, že náš budoucí rozvoj brzdí (datová) skladiště kočičích videí,“ řekl Financial Times výkonný ředitel společnosti Nammo Morten Brandtzæg.

Nammo, což je zkratka pro Nordic Ammunition Company, je norskou a finskou vládou ovládaná zbrojařská firma. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zaznamenala patnáctinásobně vyšší poptávku po dělostřelecké munici. Ráda by proto investovala 2 miliardy eur (45,6 miliardy korun) do navýšení výrobních kapacit.

Hrozí však, že by se novým závodům nedostávalo elektřiny. TikTok chce totiž do roku 2025 ve stejném regionu, konkrétně v Hamaru, asi 25 kilometrů východně od Raufossu, vybudovat tři nová datová centra.

Šéf Nammo řekl FT, že nemůže vyloučit, že je v tom záměr a že čínská firma s ohledem na geopolitické zájmy Pekingu, respektive Moskvy může chtít výrobu munice v Norsku omezit.

Místní distributor elektřiny Elvia potvrdil, že skutečně nemá žádnou kapacitu navíc, protože celou slíbil TikToku. „Pokud si Nammo objedná zvýšení kapacity, v závislosti na tom, o kolik energie se bude jednat, bude uspokojení poptávky nějakou dobu trvat, protože musíme posílit přenosovou soustavu,“ uvedl.

TikTok je čínská internetová sociální síť, populární zejména mezi mladými uživateli, která nabízí krátká, převážně zábavní videa. Většinu z nich na síť umisťují sami uživatelé.

Obhajoba nezabrala. Plošný zákaz TikToku je v USA na spadnutí

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám