Hlavní obsah

Za zaneřádění Braniborské brány stane před soudem šest ekologických extremistů včetně známé firmy z Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před soudem v Berlíně se z poškození Braniborské brány, jednoho ze symbolů německé metropole, bude zodpovídat šest ekologických extremistů z klimatického hnutí Letzte Generation (Poslední generace). Je mezi nimi Kai Arne Springorum z Prahy, který má německé i české občanství, oznámilo v úterý berlínské státní zastupitelství. Jde o známého organizátora protestů v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Kai Arne Springorum je mezi šesti lidmi, kteří se budou před soudem zodpovídat z poničení Braniborské brány

Článek

Springorum v úterý potvrdil svou účast na zářijové akci, kdy hnutí postříkalo bránu barvou do výšky několika metrů. Řekl, že tak chtěl upozornit na hrozící klimatickou katastrofu. Škoda na významné památce podle Berlína činí 115 tisíc eur (2,8 milionu Kč).

Klimatičtí extremisté útočili na Braniborskou bránu opakovaně. V září poničili oranžovou barvou její východní stranu, v říjnu západní.

Německý aktivista Springorum, jenž je jedním ze spoluorganizátorů protestních blokád silnic, které v Praze i dalších městech pořádají ekologičtí extremisté z hnutí Poslední generace, skončil v září v Německu v preventivní vazbě. Spolu s dalšími 28 aktivisty jej tam poslal soud v Mnichově, kde se konal IAA Mobility – největší automobilový veletrh v Evropě.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Červnová akce spolku 30 pro Prahu, kde aktivisté blokovali pražskou magistrálu

V Británii dostal podmínku

Springorum se svými druhy se akci snažil narušit. Přitom o rok dříve, v prosinci 2022, dostal v Londýně šestiměsíční podmínku za to, že se spolu s dalšími příznivci hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) dožadoval zastavení nových projektů těžby ropy a plynu v Británii tím, že se spustil z konstrukce dálničního značení, a způsobil tak uzavření značné části dálnice M25.

Ekologického extremistu, který organizuje protesty v Praze, zadrželi v Německu

Evropa

Springorum je jedním z těch, kteří se podíleli na organizaci protestů v Praze, při nichž aktivisté opakovaně blokovali magistrálu i další vytížené komunikace v metropoli s požadavkem na celoplošné omezení nejvyšší povolené rychlosti na 30 kilometrů v hodině.

Pražský magistrát jejich akce zpočátku nijak neomezoval, při akci 12. září je ale vykázal na chodníky.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Policista odstraňuje asfalt kolem přilepené ruky člena skupiny Poslední generace při protestu v Berlíně

Klimaaktivisté počmárali Braniborskou bránu, tentokrát ze západní strany

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám