Hlavní obsah

Ekologického extremistu, který organizuje protesty v Praze, zadrželi v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý aktivista Arne Springorum, který je jedním ze spoluorganizátorů protestních blokád silnic, které v Praze i dalších městech pořádají ekologičtí extremisté z hnutí Poslední generace, skončil tento týden v Německu v preventivní vazbě. Spolu s dalšími 28 aktivisty jej tam poslal soud v Mnichově.

Foto: Profimedia.cz

Arne Springorum

Článek

V preventivní vazbě by měli aktivisté strávit až 30 dní, hnutí nicméně podalo proti jejich zadržení odpor a část z nich byla ještě během týdne propuštěna.

Další lidé naopak ve vazbě zůstávají, informovalo hnutí v neděli s tím, že aktuálně je zadržováno 36 osob. Mezi propuštěnými je zmíněn i Springorum.

V Mnichově se tento týden konal IAA Mobility, což je největší automobilový veletrh v Evropě. Vedle vystavovatelů a návštěvníků se na něj zaměřilo rovněž hnutí Poslední generace, jehož stoupenci se skrze blokády komunikací a další kontroverzní akce snaží vynutit splnění svých požadavků.

Na problematičnost užití institutu preventivní vazby v tomto kontextu poukázali podle Süddeutsche Zeitung i někteří právníci.

Springorum je jedním z těch, kteří se podíleli na organizaci protestů v Praze, při nichž protestující opakovaně blokovali magistrálu i další vytížené komunikace v metropoli s požadavkem na celoplošné omezení nejvyšší povolené rychlosti na 30 kilometrů v hodině.

Praze došla trpělivost. Třicítkářům zatrhla magistrálu, poslala je na chodník

Domácí

Pražský magistrát doposud jejich akce s ohledem na shromažďovací právo a právo volného pohybu neomezoval, pro akci plánovanou na úterý 12. září je nicméně vykázal na chodníky.

V zahraničí je patrné, že narůstající kontroverze směřují k další eskalaci protestů i reakcí ze strany těch, které bezohledné protestní akce omezují.

Kolem klimatických extremistů v Německu přituhuje. Policistka chrstla protestující za krk olej

Evropa

Reklama

Související témata:
Arne Springorum

Výběr článků

Načítám