Hlavní obsah

Za uprchlickou krizi může německá azylová politika, prohlásil německý eurokomisař

Novinky, jem
Berlín

Německa azylová politika zapůsobila jako magnet na migranty a spolková země tak významně prohloubila největší uprchlickou krizi v Evropě od konce druhé světové války. V rozhovoru pro deník Handelsblatt to řekl německý eurokomisař Günther Oettinger.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Eurokomisař pro digitální společnost a ekonomiku Günther Oettinger

Článek

„Bude nezbytná změna ústavy, která změní azylovou politiku a dokud se tak nestane, zbývá nám jediná možnost, posílat miliardy eur do azylových center v Turecku a dalších zemích,“ míní německý zástupce v Evropské komisi.

Oettinger zároveň, stejně jako před ním další přední evropští státníci, kritizoval nefungující ochranu vnějších hranice schengenského prostoru.

„Potřebujeme silnější ostrahu hranic, potřebuje 5 000 strážníků, ne 500,“ prohlásil eurokomisař pro digitální společnosti a ekonomiku.

Kancléřčina otočka

Politika německé kancléřky Angely Merkelové, která v době eskalující uprchlické krize prohlásila, že Německo přijme „každého, kdo na to má nárok“, tedy milióny potenciálních migrantů ze Sýrie, Afghánistánu a dalších zemí, byla nejprve opatrně, později hlasitěji kritizována.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Merkelová si stála za svým a vydrželo jí to několik týdnů. Pak spolková vláda náhle otočila o 180 stupňů, když nejprve obnovila kontrolu hranic, aby následně uznala, že všechny přijmout nemůže a začala žádat ostatní členské země, aby část břemena současné krize vzaly na svá bedra. [celá zpráva]

Obrátil i ministr vnitra

Svůj postoj mění také německý ministr vnitra Thomas de Maizière, který ve středečním rozhovoru pro deník Der Standard řekl, že je v otázce přijímání uprchlíků potřeba „stanovit limity a zaměřit se čistě na ty, kdo nezbytně potřebují pomoc“.

Na otázku, jak by měl jím zamýšlený systém fungovat, Maizière odpověděl, že by se přijímání uprchlíků po naplnění stanovených kvót prostě úplně zastavilo. [celá zpráva]

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Sedm států USA odmítá přijímat syrské uprchlíky.

Řešení leží v Sýrii

Sama kancléřka Angela Merkelová nicméně trvá na tom, že je klíčem k řešení současné krize dosažení míru ve válkou zdevastované Sýrii.

„Kdyby byl v Sýrii opět mír, mnoho z těch, kdo jsou nyní v Německu pod ochranou na základě ženevských konvencí, by se vrátilo domů,“ prohlásila Merkelová tento měsíc ve Spolkovém sněmu.

Německo není samo, kdo mění svůj postoj. Švédská vicepremiérka ve čtvrtek se slzami v očích řekla novinářům, že země musí migrantům přivřít dveře, protože už migrační vlně nedokáže čelit. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Kancléřčin dort k výročí: Hořké mandle

Berlínské muzeum voskových figurín Madame Tussaudové se může pochlubit hned třemi Angelami Merkelovými. Nejstarší ji zachycuje v roce 2005, kdy se stala poprvé...

Výběr článků

Načítám