Hlavní obsah

Evropa by měla stanovit limitní počty uprchlíků, navrhuje německý ministr vnitra

Evropa by měla určit maximální počet uprchlíků, které je ochotna za rok přijmout, a soustředit se na ty, kdo potřebují ochranu. Tito lidé by pak měli být rozděleni mezi země Evropské unie. V rozhovoru pro rakouský list Der Standard to řekl německý ministr vnitra Thomas de Maizière.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

Článek

Evropa by podle německého ministra měla být v souvislosti s uprchlíky štědrá, nezmínil ale, kolik by jich každoročně mohla přijmout. Počty by však měly být limitované.

„Jakmile je kvóta naplněna, nejsou v tom roce už žádné další příchody,“ vysvětlil de Maizière a dodal, že přednost by měli dostat azylanti z válečných oblastí v Sýrii a Iráku.

Omezit počty a přerozdělit

Ministrův návrh není v souladu s postoji německé kancléřky Angely Merkelové, která navenek nadále proklamuje politiku otevřených dveří. De Maizière nicméně podporuje myšlenku redistribuce uprchlíků napříč EU a současnou lepší ochranu vnějších hranice Unie. Podle něj by se zpřísněním ochrany vnější hranice mohl oslabit odpor některých členských států včetně České republiky vůči přerozdělovacím kvótám. Ty by podle Merkelové měly být nastaveny natrvalo.

„U mnoha (zemí EU) plyne odmítnutí ze skutečnosti, že si nemohou být jisté, že příchozí (migranti) mají nárok na ochranu, a z toho, že se bojí příchodu neomezeného počtu. Pokud ale tento počet omezíme a přerozdělíme ty, kdo mají na ochranu nárok, potom to nevidím jako takovou překážku pro diskusi jako dosud,“ prohlásil de Maizière.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám