Hlavní obsah

Za smrt 10 lidí a nejhorší ekologickou katastrofu v dějinách Maďarska nikdo nemůže

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Soud v maďarském městě Veszprém ve čtvrtek zprostil viny všech patnáct obviněných v případě protržení hráze odkalovací nádrže hliníkárny u města Ajka. V důsledku protržení hráze uniklo 4. října 2010 do okolí obrovské množství toxického červeného kalu, který usmrtil deset lidí. Maďarská televize M1 uvedla, že soud označil za důvod protržení hráze nečekaný pohyb půdy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Toxické bahno z hliníkárny zamořilo v srpnu 2010 maďarskou vesniciVideo: Reuters

 
Článek

Jeden z obviněných, bývalý ředitel společnosti Mal Zrt. Zoltán B., u soudu prohlásil, že se cítí nevinen. „Jsou takové tragédie, které se stanou, i když každý dodržuje všechny předpisy,“ uvedl. Proces trval 248 dní a spis má 7176 stránek.

Proti rozsudku hlasitě protestoval přímo v jednací síni muž, kterého ochranka následně vyvedla.

Foto: Ivan Vilček

Na hospodářském stavení je vidět, kam až hladina kalu dosahovala.

Po protržení hráze odkalovací nádrže zasáhla obrovská vlna červeného kalu obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely. Dostala se až do vzdálenosti 18 kilometrů od místa nehody. Tragédie si vyžádala deset obětí a dvě stovky zraněných.

Foto: Novinky

Odkalovací nádrž u města Ajka.

Stovky lidí musely opustit své domovy a v okolí bylo kontaminováno 800 hektarů půdy. Řeka Marcal byla znečištěna jedovatými látkami, které v ní zničily veškerý život. Šlo o největší ekologickou katastrofu v dějinách Maďarska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám