Hlavní obsah

Za navádění palby na Lvov dostal Ukrajinec doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doživotní trest a konfiskace majetku. Takový verdikt si ve středu vyslechl Ukrajinec, který opakovaně naváděl ruskou dělostřeleckou palbu na západoukrajinský Lvov. Sedmačtyřicetiletý Vladyslav Kozejev fotil vojenské cíle ve Lvovské oblasti a posílal snímky ruskému občanovi. K nejničivějším útokům na západoukrajinský Lvov docházelo hlavně v prvních měsících války.

Foto: Tomáš Kolařík

Kouř nad Lvovem po ruském raketovém ostřelování loni v září

Článek

Poskytl tak Moskvě údaje o rozmístění vojenských objektů a přesunech ukrajinských vojsk a také souřadnice objektů kritické infrastruktury ve Lvovské oblasti včetně pěti mostů. Poté si vlastním mobilním telefonem pořizoval snímky těchto míst po zásazích ruskou palbou.

Celkem svému ruskému kontaktu s přezdívkou „$“ předal informace pětadvacetkrát, napsala Ukrajinska pravda. Podle ukrajinských vyšetřovatelů šlo o Rusa Sergeje Varina.

Kozejeva usvědčila zčásti korespondence na Telegramu, ale také smazaná data z jeho mobilního telefonu, která se odborníkům podařilo obnovit.

Prokurátor Taras Kovalčuk požadoval pro obviněného nejvyšší možný trest vzhledem k tomu, že muž kromě úkolů, které plnil, sám a dobrovolně z ideologických důvodů vyhledával informace a předával je Rusům.

Kozejev veškerou vinu před soudem popřel. Údajně nedělal nic z toho, o čem se v obvinění píše.

Muž má ukrajinské občanství, ale narodil se v Ulan Ude v ruské Burjatské republice. V letech 2008-2010 byl stíhán za podvod, dostal podmínečný trest. Před válkou opakovaně cestoval do Ruska a pracoval tam. V jeho telefonu se našla řada telefonních čísel na ruské úřady včetně fotokopie dopisu, jímž žádal v roce 2021 o ruské občanství.

Jeho advokát postavil obhajobu na tom, že Kozejev nejspíš přestal být občanem Ukrajiny, a tudíž se nemohl dopustit vlastizrady.

Zastřelený Ukrajinec Kirejev byl za zrádce. Teď je ale za hrdinu, zachránil totiž Kyjev

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám