Hlavní obsah

Zastřelený Ukrajinec Kirejev byl za zrádce. Teď je ale za hrdinu, zachránil totiž Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Kyjevě byl loni v březnu zastřelen při zadržování bankéř Denys Kirejev, který se účastnil prvních rozhovorů s Rusy v běloruském Gomelu 28. února. Byl označen jako zrádce, nakonec však byl vyznamenán jako hrdina, napsal ve středu list The Wall Street Journal.

Článek

Zastřelen byl jako špion agenty ukrajinské tajné služby SBU. Jeho tělo s prostřeleným zátylkem nechali ležet na chodníku.

O několik dní později byl s poctami pohřben na hřbitově Bajkove v Kyjevě. Prezident Volodymyr Zelenskyj poté schválil, že bylo Kirejevovi uděleno posmrtně vyznamenání za mimořádné služby při obraně suverenity a bezpečnosti státu.

Podle generála Kyryla Budanova, který stojí v čele ukrajinské vojenské zpravodajské služby GUR, předal Kirejev informace od svého ruského zdroje, jež umožnily ukrajinské armádě zabránit obsazení Kyjeva. „Nebýt Kirejeva, většina Kyjeva by byla obsazena,“ uvedl Budanov.

Člen ukrajinské delegace je po smrti. Údajně ho zlikvidovali, protože zradil

Válka na Ukrajině

Kirejev získal loni 23. února informaci, že Rusko druhý den zaútočí. Věděl taky o plánovaném výsadku na letišti Hostomel, odkud chtěly ruské síly zaútočit na Kyjev. Plán ale nevyšel, protože se podařilo ruský výsadek izolovat a nedostal potřebné posily.

Kirejev se stýkal s lidmi napojenými na Kreml. Moskva investovala miliardy dolarů, aby její muži pronikli do ukrajinských politických a zpravodajských kruhů se snahou je rozdělit a vytvořit síť proruských agentů, kteří by pomohli ovládnout Ukrajinu.

Kirejev stoupal za Janukovyče

Zdálo se, že i bankéř přešel na stranu Moskvy. Kariéru v západních finančních institucích Crédit Lyonnais, Citibank a ING vyměnil v roce 2006 za možnost spravovat peníze a majetek dvou bohatých bratrů z Doněcku Andrije a Serhije Klujevových, kteří měli úzké vazby na ukrajinské politiky napojené na Rusko včetně Viktora Janukovyče

Kirejev si za to mohl koupit nemovitosti, flotilu aut a dovolené v Řecku a Paříži, což na něj vrhlo stín podezření a připravilo ho o reputaci mezi kolegy, kteří se obávali ruského vlivu.

Jeho žena uvedla, že jí spolupráci vysvětlil takto: „Nemůžeme tyto lidi vyměnit za jiné. Máme, co máme.“

Medvěděv: Rusové v zahraničí, již přejí zemi porážku, by měli mít navždy zakázaný návrat

Evropa

Když se Janukovyč stal v roce 2010 prezidentem, Andrij Kljujev zastával funkci tajemníka národní bezpečnostní a obranné rady a byl i prvním vicepremiérem. Kirejev získal vysoké pozice ve státních bankách.

Janukovyč byl svržen 22. února 2014 během protestů na majdanu. Bratři Kljujevovi se přestěhovali do Ruska a Kirejev jim pomáhal spravovat část jejich majetku.

Po anexi Krymu však současně koupil vybavení pro dobrovolnické prapory bojující na Donbasu se separatisty.

Budanov později uvedl, že Kirejev současně budoval své vztahy s ruskými vládními i armádními představiteli, když se ještě před majdanem účastnil se i Dne ruského námořnictva, i s evropskými tajnými službami i představiteli.

Využíval přitom, že mluvil dobře ukrajinsky, rusky, francouzsky a anglicky.

Obrat po apelu na vlastenectví

Když se na počátku roku 2021 začala shromažďovat ruská vojska u hranic s Ukrajinou. Budanov apeloval na Kirejevovo vlastenectví a požádal ho, aby své kontakty v Rusku využil k infiltraci do ruské vojenské rozvědky.

Kirejev souhlasil, protože ho fascinoval svět tajných operací. „Užíval si roli agenta 007m,“ řekl jeho kamarád.

Když americké zpravodajské služby na podzim 2021 varovaly Ukrajinu před ruskou invazí, Kirejev zjistil od svých zdrojů v Moskvě, že je Rusko je připraveno zaútočit. Podle Budanova byl jedním z prvních na ukrajinské straně, kdo varoval před invazí.

Šéf Wagnerovy skupiny označil brutální vraždu dezertéra kladivem za spravedlivou

Zahraniční

„Dostal informace o všem. Svět tajných služeb a svět financí jsou minimálně v našich zemích vždy propojené jako svět zločinu,“ uvedl Budanov.

K získání informací zřejmě napomohly styky s Kljujevovými, protože britská tajná služba 22. ledna uvedla, že Rusko plánuje, že by Andrej Klujev byl členem chystané ukrajinské loutkové vlády, jež se měla chopit moci po invazi.

Smrt před jednáním

Těsně před invazí 18. února řekl Kirejev ženě a dětem, že s nimi nemůže jet na pravidelnou zimní dovolenou ve Francouzských Alpách.

„Kdybych odjel na dovolenou, nemohl bych se sobě podívat do očím,“ řekl jí.

Odjely tam samy. O pět dní později, 23. února předal Budanovovi čerstvou zprávu, že ruský prezident zaútočí druhý den. Znal i hlavní cíl, jímž byl Kyjev. Útok na něj měl vést přes výsadek na hostomelském letišti.

Po invazi se stal jedním z lidí, kteří se spolu s ukrajinským ministrem obrany účastnili prvních rozhovorů o příměří.

Požádal ho o to Budanov, aby ukrajinští obránci získali čas, i když pro Kirejeva bylo riskantní vystupovat v takovéto oficiální roli, Budanov ho požádal, aby se účastnil i dalších kol rozhovorů.

Evropský parlament chce speciální tribunál pro ruské zločiny. Dva Češi byli proti

Válka na Ukrajině

Druhé kolo bylo zahájeno 3. března, mělo být ve stejném složení, jenže den před zahájením druhého kola Kirejeva volal šéf kontrarozvědky SBU Oleksandr Poklad, který měl za úkol odhalovat ruské agenty.

Kirejev vyrazil až 5. března se svou ochrankou na kyjevské nádraží, odkud měl jet do Běloruska. Své ochrance řekl, že by mohl být cestou zatčen a aby nezasahovala.

V centru Kyjeva je zastavily dodávky tajné služby SBU, její agenti nařídili osobním strážcům Kirejeva i přítomným členům vojenské rozvědky, aby odevzdali zbraně. Kirejevovi nařídili, aby nastoupil do jedné z dodávek SBU.

Když odjížděla, ležela Kirejevova ochranka na ulici. O devadesát minut byli agenti vojenské rozvědky přivoláni na místo, kde bylo tělo Kirejeva.

Dvojitý agent

SBU, která případ vyšetřovala, jej odmítla komentovat. List The Times napsal, že Kirejev byl dvojitý agent pracující pro ruskou vojenskou rozvědku GRU a měl být zabit, když se pokoušel ujet ze země, kde mu hrozilo zatčení a stíhání za zradu.

Měl při jednáních v Gomelu Rusům prozradit tajné informace. Dosvědčovat to měly odposlechy.

Ukrajinské ministerstvo obrany po smrti vyjednavače uvedlo: „Během akce speciálních sil byli zabiti tři špioni, zaměstnanci GUR a ministerstva vnitra.“

Poslanec Oleksij Hončarenko uvedl, že při akci byl zabit Kirejev, podezřelý ze zrady, ovšem ministerstvo uvedlo, že všichni tři zahynuli při obraně Ukrajiny a zemi přivedli blíže k vítězství. List Daily Mirror tehdy uvedl, že to naznačuje, že šlo o dvojité agenty.

Jak to bylo, jakou roli mělo SBU a jakou bankéř, jasné není.

Zelenskyj v březnu poprvé promluvil o lidech pracujících pro Kreml: „Nemám čas se zabývat všemi těmito zrádci, ale budou všichni potrestáni.“

V červenci Zelenskyj vyhodil šéfa tajné služby SBU a zbavil míst nebo nechal stíhat desítky generálů podezřelých ze spolupráce s Ruskem. Prokuratura začala vyšetřovat přes 650 případů zrady.

Jestli Rusko prohraje, může být jaderná válka, tvrdí Medvěděv

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám