Hlavní obsah

Za mohutný výbuch munice v Novákách s osmi oběťmi padly dvě podmínky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prievidza

Dva podmíněné tresty padly v pátek u Okresního soudu v Prievidzi, který se zabýval výbuchem munice ve Vojenském opravárenském podniku ve slovenských Novákách v roce 2007. Výbuch si vyžádal osm obětí a 37 zraněných.

Foto: Profimedia.cz

Letecký snímek místa výbuchu v Novákách z 3. března 2007

Článek

Bývalému generálnímu řediteli podniku Jozefu Berákovi a někdejšímu výrobnímu řediteli Jánu Laurovi vyměřil soud tříletý trest vězení se zkušební lhůtou pět, resp. čtyři a půl roku. Oba se musí rodinám obětí písemně omluvit. Další dva obžalované, bývalého technického ředitele Jána Lasaba a bezpečnostního technika Jozefa Oršulu soud zprostil obžaloby. Obžalovaný bývalý ekonomicko-obchodní ředitel podniku Eduard Baluch před dvěma lety zemřel. [celá zpráva]

Prokuratura při obžalobě upozornila, že bývalé vedení podniku muselo vědět o rizicích, která v areálu existovala, a to vzhledem ke značnému množství nesprávně uskladněných výbušnin. „Vedení podniku navzdory tomu nepřijalo žádná zásadní opatření,“ uvedla prokuratura.

Při likvidaci munice došlo 2. března 2007 k obrovskému výbuchu, který zničil delaborační halu, a tlaková vlna vyrazila okna v okruhu několika kilometrů. Škoda přesáhla čtyři miliony eur. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám