Hlavní obsah

Za výbuch v Novákách obviněno pět lidí včetně ředitele

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská policie obvinila pět lidí v souvislosti s letošním výbuchem ve Vojenském opravárenském podniku Nováky, při němž přišlo o život osm zaměstnanců podniku. Podle slovenských médií jsou mezi obviněnými členové bývalého vedení podniku a hrozí jím čtyři až deset let vězení za trestní čin všeobecného ohrožování.

Článek

Podle mluvčí policie Kataríny Hlaváčové bývalé vedení podniku nepřijalo potřebná opatření na ochranu zdraví a bezpečnosti při práci s municí. Mezi obviněnými je údajně také současný ředitel podniku Ján Lasáb, který v čase tragédie zastával post technického ředitele a předsedy pyrotechnické komise. "Jedná se o lidi z bývalého i současného vedení podniku," potvrdil mluvčí prokuratury v Trenčíně Vladimír Gajdoš.

Satisfakce je jen částečná, říkají pozůstalí

Příbuzní obětí považují obvinění za částečnou satisfakci. "I když se dostanou za mříže, odsedí si několik let a půjdou ven. Mně už syna nikdo nevrátí," uvedl otec nejmladší oběti výbuchu.

Rodiny obětí tvrdí, že v podniku se dlouhodobě porušovaly předpisy o bezpečnosti práce. "Vědělo se o tom, ale vedení podniku nic neudělalo," řekl pro deník SME Jozef Kováč, který při výbuchu ztratil manželku. Jozef Vida, který v podniku pracoval 23 let a při výbuchu ztratil syna, tvrdí, že například rozbušky se skladovaly v blízkosti trinitrotoluenu, což byl hazard.

Muniční sklad vybuchl v Novákách 2. března 2007. K obrovské explozi došlo v místnosti určené k likvidaci munice. Výbuch si vyžádal osm mrtvých a 30 zraněných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám