Hlavní obsah

Z vaší řeči vane Hollywood, odbyl Medvěděv republikánského kandidáta

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv se v úterý ohradil proti výroku republikánského uchazeče o prezidentské křeslo Mitta Romneyho o Rusku jako o „geopolitickém nepříteli USA číslo jedna“. Romneyho poznámky jsou podle Medvěděva „cítit Hollywoodem“. Prezident Romneymu poradil, aby víc používal vlastní hlavu.

Foto: Sean Gardner, Reuters

Mitt Romney

Článek

„Doporučuji všem americkým prezidentským kandidátům přinejmenším dvě věci: aby používali vlastní hlavu, když formulují své postoje, aby se spolehli na svůj rozum, a také, aby si zjistili správný čas - je rok 2012, nikoliv polovina 70. let,“ prohlásil Medvěděv. „Co se týče ideologických klišé, vždycky mě znervózňuje, když nějaká strana začne používat fráze jako ‘nepřítel číslo jedna’ a tak dále,” podotkl.

Po volbách budu mít více prostoru, věří si ObamaVideo: Novinky/Reuters

Romney ve svém vystoupení v rámci předvolebního boje kritizoval amerického prezidenta Baracka Obamu, který při setkání s Medvěděvem tento týden řekl, že ve věci raketového štítu USA bude schopen vyjít požadavkům Rusů vstříc, ale až po podzimních volbách. Výrok určený jen pro uši ruského prezidenta zachytil mikrofon.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama (vlevo) s ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem

"Když americký prezident říká vůdci Ruska, že může být po volbách flexibilnější, je to alarmující a znepokojivý vývoj," řekl na to mimo jiné Romney. Na adresu Ruska dodal: „To je nepochybně náš geopolitický nepřítel číslo jedna“.

Obama v úterý řekl, že chce po zbytek letošního roku konzultovat s Rusy technické otázky protiraketové obrany. Zdůraznil také, že letošek je v obou zemích volebním rokem. "Teď není vhodná doba pro tento druh důkladných konzultací," uvedl s tím, že reakce republikánů jen potvrzují, že teď není prostředí vhodné pro dosažení dohody. "Myslím, že to v roce 2013 půjde lépe," uvedl Obama a zdůraznil, že se nesnažil nic skrývat.

Reklama

Výběr článků

Načítám