Hlavní obsah

Weiss: Matovič se zapsal do dějin. Žalostně

Novinky, Peter Weiss (autor je bývalý politik a diplomat)

Slovensko se zmítá v nejhorší vnitropolitické krizi od získání samostatnosti. Hloubkou a komplexitou překonává i ty z dob Vladimíra Mečiara, Roberta Fica a Ivety Radičové.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Její hlavní příčinou je krize vládnutí. Katastrofální čísla v boji s pandemií jsou jejím důsledkem, v žádném případě její příčinou. Třináct měsíců po volbách občané SR sledují, jak se vláda po kouscích rozpadá a vlastně rezignuje na účinné řízení nemoci covid-19.

Prezidentka Zuzana Čaputová, která před týdnem vyzvala představitele vládních stran, aby ukončili agónii, musí přijímat jednu demisi člena vlády za druhou.

Matovičova vláda se drolí víc a víc. Odchod oznámili další ministři

Evropa

Parlament se stal nefunkčním. Aktuální schůze Národní rady Slovenské republiky (NR SR) se opakovaně přerušovala, protože na jednání nejsou předkládány vládní návrhy zákonů, přičemž na řadu z nich lidé doslova čekají kvůli slibovaným podpůrným a kompenzačním programům.

Předseda NR SR Boris Kollár musel v úterý vyhlásit: „Přerušil jsem schůzi proto, abych cirkus z vlády nepřesunul do parlamentu. V tomto případě je chyba na naší straně.“

Podpora? 14 procent 

Nejen představitelé opozice, ale i někteří vládnoucí politici tudíž hovoří o nefunkčnosti vlády stejně jako o rozkladu státu. Slovo „chaos“ se stalo věru nejfrekventovanějším v neformálních diskusích o vládě mezi frustrovanými občany.

Foto: Novinky

Peter Weiss

Tyto názory obsáhle sdílejí i média, která před volbami a po volbách vehementně podporovala „velkou změnu“, kterou měla přinést nová koaliční sestava.

Matovič je neschopný, prohlásil ministr hospodářství Sulík a podal demisi

Evropa

Ambice předsedy vlády Igora Matoviče zapsat se do učebnic dějepisu jako nejlepší vláda v historii země se po roce vládnutí ocitla v troskách a stala se předmětem sarkasmu.

Ještě nikdy se nestalo, aby měl předseda vlády po roce u moci takto destruktivně nízkou důvěru. Na otázku „Měl by Igor Matovič zůstat premiérem?“ odpovědělo „určitě ano“ pět procent a „spíše ano“ devět procent dotázaných v průzkumu agentury Median pro RTVS. Odpověď „určitě ne“ zvolilo 61 procent a „spíše ne“ 21 procent respondentů.

Truchlivá telenovela

Na titulních stranách médií se už tři týdny objevují vzájemné vzkazy představitelů vládnoucích stran. Peter Pellegrini, předseda nejdůvěryhodnější strany Hlas-SD, která ve zmiňovaném průzkumu získala více než 21 procent, tento proces politických negociací nazývá telenovelou.

Čaputová vyzvala Matoviče k demisi

Evropa

On a jeho kolegové vyzývají k jejímu ukončení cestou předčasných voleb s odůvodněním, že po všech urážkách a podrazech, které si koaliční lídři veřejně uštědřili, vzhledem k prokázané neschopnosti racionálně vládnout a s 80procentní nedůvěrou občanů nemůže efektivně fungovat ani nová koaliční vláda. O bezprecedentním selhávání kabinetu a rozkladu státu hovoří i předseda Směru-SD Robert Fico.

Jasný vzkaz poslal koaličním partnerům Boris Kollár, předseda NR SR a šéf druhé nejsilnější vládní strany disponující 17 mandáty. Na úterní tiskovce zopakoval, že nedopustí, aby se chaos a cirkus z koaličních rad a vlády přesunul do parlamentu.

Slovenská vláda se postupně rozpadá, rezignovala další ministryně

Evropa

A dal partnerům ultimátum: „Je třeba čestně předstoupit před lidi, říct – svěřili jste nám moc, my jsme ji nezvládli. Je třeba říct, prosím, tady vracíme moc, jdeme do předčasných voleb a vystavte nám účet.“ Koalici dal čas do konce příštího týdne.

Pokud k dohodě nedojde, tak chce předstoupit před lidi a říct, že se na tom cirkuse nebude podílet. „A nebudu lidem lhát, řeknu jim, ať jdeme do předčasných voleb,“ oznámil dosud nejvěrnější Matovičův spojenec.

Je tak stále zřejmější, že Igor Matovič do učebnic dějepisu vstoupí, ale jinak, než si představoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám