Hlavní obsah

Čaputová vyzvala Matoviče k demisi

Novinky, ČTK, jem, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra Igora Matoviče (hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) k demisi v zájmu rekonstrukce vlády. Čaputová to řekla novinářům poté, co v souvislosti s vládní krizí přijala demisi již čtvrtého ze 16 členů kabinetu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská Prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

„Je nevyhnutelné, aby premiér svou demisí umožnil uzavření dohody koaličních partnerů na rekonstrukci vlády. Postavení a pozice žádného člověka není a nesmí být důležitější než zájem země a jejích občanů,” uvedla Čaputová.

Odchod Matoviče z čela kabinetu požadují i dvě menší strany čtyřčlenné vládní koalice.

Čas nepomohl

Čaputová připomněla, že před týdnem požádala Matoviče, aby co nejdříve ukončil vládní krizi. „Ukázalo se, že čas situaci nepomohl. Právě naopak. Vládní krize se dál prohlubuje. Dnes jsem přijala už čtvrtou demisi člena vlády a další dva svůj odchod z vlády avizují,“ uvedla prezidentka.

„Koncem týdne může být vláda oslabená o téměř polovinu ministrů. Neodchází přitom jen ministři odpovědni za stav krize, ale postupně odchází nejlépe hodnocení ministři, na jejichž práci vláda stojí,“ zdůraznila Čaputová.

Slovenská vláda se postupně rozpadá, rezignovala další ministryně

Evropa

Vládní krize propukla na Slovensku před několika týdny. Rozbuškou byl tajný dovoz v EU nechválené ruské vakcíny Sputnik V na Slovensko. Už delší dobu však byly zřejmé rozpory mezi Matovičem a předsedou koaliční SaS Richardem Sulíkem.

„Pro uklidnění situace v průběhu jednání vlády považujeme za absolutně nevyhnutelný odchod ministra (hospodářství) Richarda Sulíka z vlády,“ řekl Matovič v nedělním prohlášení.

Rozbuška Sputnik u Matoviče doutná

Zahraniční

Sulík podal v úterý demisi do rukou prezidentky Zuzany Čaputové. Na čtvrtek avizovali demisi další dva ministři za SaS - šéf diplomacie Ivan Korčok a ministr školství Branislav Gröhling.

Vládu premiéra Igora Matoviče (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti - OLaNO) už předtím opustil ministr zdravotnictví Marek Krajčí (OLaNO) a ministr práce, sociálních věcí a rodiny Milan Krajniak (Jsme rodina). Vládní krizi to však nezažehnalo.

Premiérovi Matovičovi se tak vláda postupně doslova rozpadá pod rukama.

Slovenská deziluze z Matoviče vrcholí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám