Hlavní obsah

Walesa a Gorbačov si vjeli do vlasů

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Ostrou výměnou názorů se skončilo úterní střetnutí dvou nositelů Nobelovy ceny za mír - někdejšího polského prezidenta Lecha Walesy a posledního sovětského prezidenta Michaila Gorbačova. Walesa a Gorbačov se na konferenci u příležitosti pádu Berlínské zdi neshodli v otázce evropské bezpečnosti.

Článek

Gorbačov obhajoval vytvoření organizace typu NATO a bývalé Varšavské smlouvy, v níž by Moskva mohla jako rovný s rovný spolupracovat s ostatními evropskými zeměmi. Podle Walesy to není dobrý nápad a postačí, když bezpečnost Evropy bude dál zajišťovat NATO. „Chceme, aby byly v Evropské unii války? My to nechceme, možná, že vy to chcete, ale my ne,“ obořil se Gorbačov na Walesu.

Ten mu kontroval tvrzením, že Polsko nepotřebuje přistupovat k bezpečnostnímu paktu s Ruskem, ale spíš naopak - Rusko by mělo v bezpečnostních otázkách následovat Polsko.

Walesa Gorbačovovi vytkl i chování Ruska k sousedům, které Moskva stále považuje za sféru svého vlivu. „V okolí Ruska je mnoho zemí, které chtějí být nezávislé. Nezávislost chtějí Bělorusko, Ukrajina, Čečensko, a Rusko si to musí uvědomit,“ řekl polský exprezident.

Podle Gorbačova Evropa potřebuje nový bezpečnostní blok, aby mohla přijímat kolektivně rozhodnutí o bezpečnosti. Jako příklad opaku uvedl rozšíření americké protiraketové obrany do střední a východní Evropy, "na které se původně USA domluvily s Českou republikou a Polskem a ostatní evropské státy se nestačily divit, co se to děje“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám