Hlavní obsah

Wagnerovci verbují v Srbsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Vysoký americký diplomat Derek Chollet dal najevo znepokojení nad aktivitami ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, která je nasazena v bojích na Ukrajině. Vadí mu její snaha verbovat vojáky v Srbsku i kdekoliv jinde na světě.

Foto: Marko Drobnjakovic, ČTK/AP

Americký diplomat Derek Chollet v Bělehradu

Článek

„Viděli jsme, že se Wagnerova skupina pokouší verbovat vojáky ze Srbska i odjinud, a to je něco, o čem si myslím, že se nemůže dít,“ dal najevo své obavy z aktivity wagnerovců v Srbsku Chollet při setkání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem. „Nevím, jestli existují nějaké obavy v Srbsku, mluvili jsme o našich obavách a těšíme se na spolupráci s vládou tady v Bělehradě i jinde, kde jsou aktivní wagnerovci, abychom tyto jejich aktivity zastavili,“ dodal Chollet.

Srbská tisková rada potvrdila, že se objevila na balkánské stránce Russia Today zpráva o inzerátu, v němž Wagnerova skupina nabízí „práci“ v Rusku; 5. ledna na ní byl publikován text: „Wagnerovci zveřejnili inzerát, že hledají dobrovolníky; podmínky jsou více než lákavé.“

V textu na Russia Today je ocitován náborový inzerát z oficiálních webových stránek Wagnerovy skupiny a stojí v něm také: „Zájemcům je hned od začátku jasné, že všichni, kdo se přihlásí, budou posláni přímo do zóny speciální vojenské operace.“ Tak Rusko označuje svou agresivní válku.

Generální tajemnice Rady Gordana Novakovičová ale uvedla, že nemá žádnou možnost takovou inzerci sankcionovat. Uvedla, že se může zabývat jen stížnostmi vztahujícími se k porušení etického kódu srbských novinářů, a takovou stížnost nedostala. Balkánská verze Russia Today navíc nespadá pod její pravomoci. „Rada může rozhodovat i o stížnostech na média, která neakceptovala plnou kompetenci Rady, ale nemůžeme jim ukládat povinnost zveřejnit naše rozhodnutí, pokud zjistíme, že došlo k porušení Kodexu. Vydáváme veřejná varování,“ uvedla Novakovičová.

USA požadují, aby Srbsko uvalilo sankce na Rusko

Chollet vyzval, aby Srbsko uplatnilo sankce proti svému dlouholetému spojenci Rusku: „Jsme přesvědčeni, že by se země měly připojit k sankcím. Důvodem je, že jsme přesvědčeni, že ruské činy mají být nejen odsouzeny, ale také potrestány. Rusko vede každý den brutální neoprávněnou válku proti Ukrajině. Potřebujeme stát spolu, zajistit, že toto chování je nepřijatelné.“

Chollet tento týden zahájil cestu po balkánských zemích ve snaze normalizovat vztahy mezi Srbskem a Kosovem.

Wagnerovci mohou tvořit až čtvrtinu ruských sil, mají největší úspěchy

Válka na Ukrajině

Wagnerovci ovládli většinu Soledaru. Rusové spustili tři velké ofenzivy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám