Hlavní obsah

Wagnerovci v Rusku dál pokračují v náboru bojovníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wagnerovci bez ohledu na víkendové protestní tažení na Moskvu dál pokračují v náboru nových bojovníků na území Ruska. BBC obvolala z ruského telefonního čísla přes tucet náborových středisek. Počínaje Kaliningradem a Krasnodarem konče, všechna, s nimiž se podařilo spojit, potvrdila, že najímání bojovníků stále běží.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Centrum Wagnerovy skupiny v Petrohradu

Článek

Kontaktní místa pro nábor wagnerovců se většinou nacházejí v klubech a školách bojového umění či v boxerských klubech. Novináři tvrdili, že volají „z pověření bratra“, který se o práci zajímá.

V Murmansku náborářka z klubu bojových umění Viking potvrdila, že dál pokračuje v najímání bojovníků na Ukrajinu. „Tam děláme nábor, ano. Pokud někdo chce jet, stačí mi zavolat a domluvíme se na dni,“ uvedla.

Někteří zprostředkovatelé zdůrazňovali, že se kontrakty podepisují přímo s Wagnerovou skupinou, nikoliv s ruským ministerstvem obrany. „S ministerstvem obrany nemáme nic společného,“ zdůraznil například muž ze sportovního klubu Sparta ve Volgogradu.

„Nic se nezastavilo, stále nabíráme,“ potvrdil s tím, že dotyčný může nastoupit následující den. Upřesnil také, že nyní může být cílovou destinací také Bělorusko.

Nezměnil se podle všeho ani žold bojovníků - zůstává na 240 tisících rublů měsíčně (61 tisíc korun), uchazečům se dál nabízejí půlroční smlouvy.

Foto: https://wagner2022.ru/

Repro z webových stránek Wagnerovy skupiny

Lukašenko: v Bělorusku nábor probíhat nebude

Část žoldnéřů se po víkendovém tažení na Moskvu a po dohodě s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem přesunula v minulých dnech do Běloruska.

Kontaktní střediska pro nábor wagnerovců v Bělorusku vznikat nemají, napsala dříve s odvoláním na Lukašenka agentura Belta.

Podle zpráv zveřejněných telegramovým kanálem Bělorussij silovik vzniknou v zemi pro Prigožinovy svěřence tři velké polní tábory, jeden u města Asipovičy.

Běloruská sněmovna schválila cvičně-bojová střediska s Rusy. Jedno má být u hranic Litvy a Polska

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám