Hlavní obsah

Wagnerovci se mohou převlékat za migranty a pronikat do Polska, řekl Morawiecki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Suvalky

Polský premiér Mateusz Morawiecki po čtvrtečním setkání s litevským prezidentem Gitanasem Nausėdou znovu varoval před rostoucím rizikem plynoucím z přítomnosti žoldnéřů z Wagnerovy skupiny v Bělorusku. Ti se podle něj mohou převlékat za nelegální migranty a pokoušet se proniknout do Polska.

Foto: Profimedia.cz

Litevský prezident Gitanas Nausėda (vlevo) a polský premiér Mateusz Morawiecki na tiskové konferenci v Suvalkách

Článek

„Už teď se wagnerovci mohou převlékat za nelegální migranty a zkusit proniknout do Polska a dalších států východního křídla Severoatlantické aliance, aby na území našich zemí podnikali diverzní a sabotážní akce, které mohou mít opravdu dramatické důsledky,“ řekl Morawiecki, který se s litevským prezidentem setkal v suwalské posádce 14. protitankového pluku.

„Musíme být připraveni na to, že počet provokací bude vzrůstat. Wagnerovci jsou vysoce nebezpeční a pohybují se po východním křídle NATO, aby ho destabilizovali,“ řekl polský premiér po setkání s Nausėdou. Litevský prezident uvedl, že wagnerovců mohou být v Bělorusku až čtyři tisíce.

Podle Nausėdy by se mělo řešit, jaká bude reakce zemí, pokud se situace v Bělorusku ještě zhorší. Litevský prezident nastínil, že ve hře by mělo být také uzavření hranic s Běloruskem. „To by mělo být provedeno koordinovaným způsobem mezi Polskem, Litvou a Lotyšskem,“ dodal.

Oba politici se spolu setkali v polských Suvalkách nedaleko Suvalského koridoru na hranicích mezi Polskem a Litvou. Koridor je jedinou pozemní cestou, která spojuje pobaltské státy s ostatními členy Severoatlantické aliance.

Situaci na bělorusko-polské hranici „prozkoumaly“ v úterý dva běloruské vrtulníky, které narušily polský vzdušný prostor. Polská vláda si kvůli tomu předvolala zástupce běloruského velvyslanectví ve Varšavě. Zdůraznila také, že incident vnímá jako eskalaci napětí.

Bělorusko poskytlo ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi svoje území pro výcvik vojáků a také pro útok na Ukrajinu. Ačkoli se Minsk přímo do bojů nezapojuje, kvůli těmto důvodům je Západem vnímán jako účastník války.

Běloruské vrtulníky narušily polskou hranici

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám