Hlavní obsah

Wagnerovci prý inkasovali od Ruska přes 220 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská Wagnerova soukromá vojenská společnost získala na státních zakázkách téměř 860 miliard rublů (asi 220 miliard korun), prohlásil moderátor spojovaný s ruskou propagandou Dmitrij Kiseljov ve vysílání ruské státní televize Rossija 1. Nepřiblížil ale, odkud informaci má ani o jakém časovém období mluví, podotkl portál Meduza.

Foto: Telegram

Šéf Wagnerovců Jevgenij Prigožin před svými bojovníky

Článek

„Soukromá Wagnerova vojenská společnost založená Jevgenijem Prigožinem dostala v rámci smluv uzavřených se státem více než 858 miliard rublů,“ citovala Kiseljova ruská agentura RIA Novosti.

Také prezident Vladimir Putin po vzpouře wagnerovců z minulého víkendu uvedl, že žoldnéře platil stát, hovořil ale o částce 86 miliard rublů (asi 22 miliard korun) od loňského do letošního května z ruského rozpočtu. Dalších 110 milionů rublů podle Putina ruský stát vyčlenil na „výplaty pojištění“, což jsou podle médií příspěvky rodinám zemřelých wagnerovců.

Dříve Moskva opakovaně tvrdila, že Wagnerova soukromá vojenská společnost není se státem nijak propojená. Putin dokonce podle serveru Meduza v lednu roku 2020 přímo řekl, že wagnerovci peníze z ruského rozpočtu nedostávají.

V Bělorusku vzniká obří stanový tábor. Ukázaly to satelitní snímky

Válka na Ukrajině

Wagnerova soukromá vojenská společnost se v minulých měsících mohutně angažovala v bojích o Bachmut, jehož plné ovládnutí oznámila v květnu. Prokremelská média následně vyzdvihovala tento první ruský úspěch na frontě po mnoha měsících jako událost značného historického významu, přestože podle zahraničních analytiků město velký strategický význam nemá.

Poté, co se minulý týden wagnerovci vzbouřili proti ruskému armádnímu vedení a podnikli protestní tažení na Moskvu, se ale tento diskurz začíná měnit, poukázal v jiném článku server Meduza. Například na ruském státním Prvním kanále zaznělo, že Bachmut není z hlediska fronty to nejdůležitější město a že efektivita ruských žoldnéřů je mýtus. Bachmut v daném pořadu televize srovnávala s Mariupolem, který ovládly ruské síly na jaře minulého roku.

Putina nechtěl nikdo bránit

Zbytečná válka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám