Hlavní obsah

Londýnské ulice zachvátily třetí den za sebou nepokoje

Londýn
Aktualizováno

Londýn zažívá již třetí noc nepokojů a eskalujícího násilí. Nepokoje zachvátily čtvrť Hackney na severovýchodě, stejně jako Peckham, Lewisham a Croydon na jihu města. V Hackney házeli výtržníci na policisty kamení a zapalovali auta, v Peckhamu shořel dům a rozsáhlé požáry zuří také v Croydonu. Nepokoje zasáhly i střed Birminghamu na severu Anglie. Premiér David Cameron přeruší dovolenou a vrátí se do Londýna.

Článek

V Hackney propuklo násilí již odpoledne údajně poté, co policie prohledala muže, u kterého ale nic podezřelého nenašla. V krizové oblasti je asi 200 policejních těžkooděnců a policie tam vyslala další posily. Násilníci vyzbrojení dřevěnými a kovovými tyčemi útočili i na policejní vozy.

Výtržníci, většinou mladíci, také rozbili výlohy několika obchodů a řadu z nich vyrabovali. Zapálili několik aut a kontejnerů na odpadky a pokračovali v náhodném ničení automobilů.

Násilí se v pondělí poprvé přeneslo do čtvrtí Peckham a Lewisham na jihu města, kde jsou místní sídliště známá vysokou nezaměstnaností a kriminalitou. V centru Peckhamu shořel autobus, několik automobilů bylo zapáleno v Lewishamu.

V několika čtvrtích vzplály ohně

V Peckhamu násilí eskalovalo požárem, který zachvátil obchod a dům nad ním a k němuž přijeli hasiči až po nejméně 20 minutách a poté, co se policistům podařilo vyhnat z ulice násilníky.

Ještě rozsáhlejší požáry nyní zuří v Croydonu, ke kterým se hasiči zatím nedostali. Podle reportéra místního deníku připomíná Croydon válečnou zónu.

Večer se také nepokoje rozšířily i mimo Londýn. Skupiny mladíků rozbíjely výlohy v nákupním středisku Bullring v Birminghamu na severu Anglie a dostaly se do střetu s policií.

Vlna násilí začala o víkendu v chudé čtvrti Tottenhamu na severu metropole. Ministryně vnitra Theresa Mayová po setkání s vedením londýnské policie oznámila, že bylo zatčeno přes 210 lidí a 25 z nich bylo obviněno. Přes 35 policistů utrpělo při zásazích zranění.

Scotland Yard žádá rodiče o pomoc

Úřadující šéf Scotland Yardu Tim Godwin vyzval večer rodiče, aby zjišťovali, kde jsou jejich děti. Stejně tak žádal obyvatele, aby pokud možno vyklidili postižené oblasti a uvolnili prostor policii, aby mohla zakročit proti "zločineckému jednání".

Theresa Mayová opakovaně zdůraznila, že strůjci násilí budou potrestáni a že pro počínání davu neexistuje omluva. "Nepokoje v Tottenhamu v sobotu v noci a následné násilnosti v dalších částech Londýna jsou naprosto nepřijatelné," prohlásila Mayová po schůzce s vedením policie.

Mayová kvůli nepokojům přerušila dovolenou, stejně jako londýnský starosta Boris Johnson, který se do metropole vrátí v úterý. V londýnském tisku byl dnes kritizován, že se nevrátil už dříve. Britská média uvedla, že premiér Cameron se během noci vrátí do Londýna a bude v úterý předsedat jednání krizového štábu.

Násilnosti jsou pro Londýn nepříjemné i proto, že za necelý rok bude město hostit olympiádu. Hackney, kde jsou nejhorší nepokoje, sousedí s olympijským areálem ve Stratfordu, který je také chudou a multietnickou čtvrtí, ale zatím je zde klid.

Vláda viní zločinecké živly

Nepokoje vypukly v Tottenhamu v noci na neděli. Předcházel jim původně poklidný protest kvůli zastřelení devětadvacetiletého Marka Duggana, který přišel o život při akci policejního týmu bojujícího proti černošským gangům. Zatímco jeho příbuzní ho líčí jako rodinně založeného člověka, britské listy píší i o jeho napojení na místní gangy a prodej drog.

Mayová stejně jako vicepremiér Nick Clegg, který navštívil Tottenham, vinili z násilí výhradně zločinecké živly. "Toto násilí nemělo nic společného se smrtí Marka Duggana," řekl Clegg.

Nicméně podle dalších názorů jsou nepokoje i odrazem hlubšího napětí v době hlubokých škrtů a pochmurných ekonomických vyhlídek. "Je to jen pohled do propasti," řekl bývalý představitel londýnské policie John O'Connor.

O ekonomických problémech se mluví v debatách kolem nepokojů poměrně často - ať už v souvislosti s dopadem škrtů na policii nebo s uzavíráním sociálních služeb. Nezaměstnanost se v průměru v Británii zatím výrazně nezvýšila, ale je nejvyšší mezi mladými a obzvlášť ve čtvrtích jako Tottenham nebo Hackney.

Londýn také zažil za poslední rok rozsáhlé nepokoje při protestech proti zvýšení školného a na okraj odborářské manifestace letos v březnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám