Hlavní obsah

Policii šokovala agresivita mládeže při výtržnostech v Londýně

Londýn

Noční Londýn zažil už druhou noc za sebou nepokoje, násilí, žhářství a rabování. V noci na pondělí bylo zraněno devět policistů. Zatčeno bylo sto lidí. Násilí se rozšířilo z Tottenhamu, kde se v sobotu konala demonstrace kvůli zabití 29letého Marka Duggana. Toho policie zastřelila ve čtvrtek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nepokoje v Londýně pokračují i po víkenduVideo: Reuters

 
Článek

Podle policistů akce prováděly relativně malé a mobilní skupiny, které se zaměřovaly na cenné předměty, jako byla kola, klenoty nebo televizory. Velitelka Christine Jonesová řekla Sky News: "Policisté byli šokováni hrozivou úrovní násilí zaměřeného proti nim. Bylo zraněno devět policistů, kteří přibyli k 26 zraněným ze sobotní noci."

Foto: Stefan Wermuth , Reuters

Vyrabované zlatnictví v Enfieldu

Reportér BBC Paraic O´Brient, který byl v noci na pondělí na místě násilností v Brixtonu, uvedl: "Vymlátili William Hill, zapálili popelnice. Viděl jsem vyrabovaný Vodafone, viděl jsem vyrabovaný a zapálený Foot Locker a viděl jsem napadený Marks Stojím na druhé straně ulice před Halfords a vidím, jak právě rozbili dveře. Vytahují odtamtud kola."

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výtržnosti v ulicích londýnské přistěhovalecké čtvrti TottenhamVideo: Reuters

Řádila tam asi dvousetčlenná skupina mladíků. Podle O´Brienta bylo šokující, jak málo se v ulicích objevilo policistů. To zaskočilo i obyvatele Londýna, kteří například viděli, jak rabující odnášejí televizory. Ve vzduchu létal vrtulník, ale na ulici nebyl jediný policista.

K velkému střetu s policií došlo u obchodu Currys v Brixtonu: Fotograf Press Association Lewis Whyld popsal situaci: "Skupina stovky mladíků dělala výtržnosti a rabovala. Pořádková policie se do nich pustila a byla z toho velká bitka na ulici. Mladí házeli kameny a lahve a hořel tam odpadkový koš.“ Podle něj mladíci na policisty zaútočili i s hasicím přístrojem.

Foto: Stefan Wermuth , Reuters

Zatýkání podezřelého v Enfieldu

Napadení policisté

Tvrdé střety se odehrávaly i v jiných čtvrtích Londýna. Ve Walthamstowu a Watlham Forestu rabovala třicetičlenná skupina mladíků. Když se proti nim pokusila zasáhnout policie a zatknout je, bylo napadeno policejní auto a tři policisté byli zraněni.

Asi padesát výtržníků řádilo v centru Londýna u Oxford Circus, v Islingtonu bylo napadeno policejní auto a vyrabováno bylo i Tesco v Ponders Endu.

Reklama

Výběr článků

Načítám