Hlavní obsah

Po léku na hubnutí zemřelo víc než 2000 lidí. Výrobce zaplatí odškodné

Právo, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská farmaceutická firma Servier musí zaplatit odškodné uživatelům léku na cukrovku a hubnutí Mediator. Preparát byl na trhu 33 let a podle soudu způsobil mnoha pacientům vážné zdravotní potíže. U více než dvou tisíc lidí vedlo jeho užívání až ke smrti.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Doktorka Irene Frachton u francouzského soudu, který řešil odškodnění uživatelům léku na cukrovku a hubnutí Mediator od francouzské farmaceutické firmě Servier

Článek

Soud výrobce shledal vinným z klamání a neúmyslného zabití. Právníci poškozených, resp. pozůstalých odhadují náklady na kompenzace na 180 milionů eur (4,7 mld. Kč).

Firma Servier musí vedle odškodného pacientům zaplatit také pokutu 2,7 miliony eur (70,5 milionu korun), přestože soud ji neshledal vinnou z podvodu, ale pouze z „úmyslného klamání”.

Podle soudu svým povinnostem nedostál ani francouzský ústav pro kontrolu léčiv (ANSM), který „vážně pochybil v roli zdravotní policie”, citovala z verdiktu soudu agentura AFP. ANSM zaplatí pokutu 303 tisíce eur (7,9 milionu korun).

Podle soudních znalců přípravek Mediator způsobuje závažné léze srdečních chlopní a plicní arteriální hypertenzi, což může vést k úmrtí pacienta. Přípravek Mediator byl na trhu od roku 1976 jako doplněk při léčbě cukrovky, často byl však využíván pro svou schopnost potlačit chuť k jídlu jako přípravek podporující hubnutí.

Na lékařský předpis ho používalo pět milionů pacientů. První zprávy o závadnosti přípravku se objevily už v 90. letech, z francouzského trhu byl stažen v listopadu 2009. Některé evropské země, včetně Itálie, Švýcarska nebo Španělska, stáhly Mediator z prodeje mezi lety 1997 až 2004, píše agentura AP.

V Česku nebyl přípravek nikdy registrován.

Soud projednával případ firmy Servier od září 2019 do července 2020. Na případu pracovaly čtyři stovky právníků, firmu žalovalo na 6500 poškozených.

Reklama

Výběr článků

Načítám