Hlavní obsah

Putin pojede za Lukašenkem. Po očkování je zdráv, ujistil Peskov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí pojede do Minsku na schůzku s běloruským autoritářským vůdcem Alexandrem Lukašenkem. Oznámila to tisková služba běloruského prezidenta. Minsk je spojencem Moskvy v její válce proti Ukrajině, do bojů se však přímo nezapojuje.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Putin a Lukašenko na snímku z roku 2018

Článek

Putin má při pracovní návštěvě s Lukašenkem jednat především o bezpečnostních otázkách a „vymění si názory na situaci v regionu a ve světě“, uvádí se v prohlášení. Zmínka o ruské invazi na Ukrajinu v něm není.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury TASS ujistil, že Putin na cestu vyrazí přesto, že před nedávnem dostal injekci s očkováním proti chřipce. „Lékaři samozřejmě dělají vše, co je třeba udělat pro zdraví prezidenta, takže jsou přijímána všechna nezbytná opatření,“ řekl Peskov s tím, že vakcinace nebyla před cestou vyhodnocena jako překážka.

Lukašenkův režim na začátku ruského vpádu na Ukrajinu poskytl běloruské území ruským vojskům, která se z něho přesouvala směrem na Kyjev. V současnosti Rusům poskytuje prostor pro vzdušné útoky na Ukrajinu a ruskou invazi podporuje rovněž materiálně.

Moskva a Minsk spolu před časem vytvořily společné vojenské uskupení, jen v říjnu Rusko do sousední země poslalo až 9000 vojáků a stovky kusů bojové techniky.

Putin ruší všechna tradiční vystoupení. Nevyjede ani na led

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám