Hlavní obsah

Vyhodili jsme EU dveřmi, vrací se oknem, rozčilují se zastánci brexitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zarytí zastánci brexitu zneklidněli: chce se nová britská vláda premiéra Rishiho Sunaka přiblížit Evropské unii? Ministerský předseda to popírá, avšak debata si už žije vlastním životem.

Foto: Profimedia.cz

Podporovatel brexitu

Článek

Brexit se opět uvelebil na prvních stránkách britských novin. Deník Daily Mail v pondělí napsal: „Nepodvádějte nás při brexitu!“ A varoval vládu, aby neuzavírala dohody o intenzivnějším obchodu s Evropskou unií.

List Financial Times si v úterý přisadil s tím, že mnozí toryové se obávají, že by ministr financí Jeremy Hunt mohl směřovat k Unii. A konečně The Daily Telegraph o den později sáhl po rčení, na které se v češtině nejlépe hodí obrat: vyhodili ho dveřmi, vrací se oknem.

Startovací pistoli stiskl minulý víkend nedělník The Sunday Times, když informoval, že premiér Sunak se chce kvůli vážné hospodářské krizi přiblížit k EU po vzoru Švýcarska.

Britové by rádi zpět do EU, podpora je rekordní

Zahraniční

Sunak to popřel a v projevu před zástupci Konfederace britského průmyslu řekl: „Pod mým vedením nebude Spojené království budovat vztah s Evropskou unií, v němž bychom museli přejímat zákony EU. Hlasoval jsem pro brexit, věřím v něj.“

Čísla mluví jasně

Debatu o vztazích s Bruselem však rozvířila i řada statistických údajů. Inflace dosahuje 11,1 procenta. Podle odhadu Úřadu nezávislých ekonomických prognóz (OBR) ekonomika Spojeného království v roce 2023 poklesne o 1,4 procenta.

Mnozí vládní politici, vyhranění stoupenci britského sbohem Unii, namítají, že to souvisí především s válkou na Ukrajině. Experti OBR však také vypočítali: obchodní výměna bude v příštích letech o 15 procent nižší, než kdyby Spojené království zůstalo v EU.

Jedním z argumentů zastánců brexitu byla možnost povzbudit obchod individuálními dohodami. Nezdá se však, že by se to dařilo. Zatím Londýn podepsal pouze tři: s EU, Austrálií a Novým Zélandem. George Eustice, exministr obchodu, minulý týden v Dolní sněmovně zpochybnil přínos dohody s Austrálií: „Celkově musím říci, že Spojené království se vzdalo příliš mnoha a dostalo za to příliš málo.“

Míra inflace v Británii je nejvýše za 41 let

Ekonomika

V souvislosti s tímto vývojem si nyní mnoho Britů klade otázku, proč věci nejdou tak, jak by měly jít. Koneckonců kampaň za vystoupení z EU slibovala, že ceny potravin klesnou, že bude k dispozici více peněz pro zdravotnictví a že ekonomika bude moci jednat inovativněji.

Více než polovina: Byla to chyba

Skepse na ostrovech zjevně roste. Z průzkumu YouGov z konce října vyplývá, že 56 procent Britů považuje brexit za chybu. Pětina těch, kteří hlasovali pro odchod, tvrdí, že se mýlili.

Podnikatelé chtějí více přistěhovalců. Ale kvalifikovaných

Konfederace britského průmyslu vidí další problém: nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Zástupci podnikatelů vyzývají k uvolnění imigrační politiky. Premiér Sunak oznámil přípravu imigračního zákona. „Bude atraktivní pro nejlepší mozky,“ ujišťoval.

Ani Keir Starmer, předseda opozičních labouristů, se v úterý před zástupci britského průmyslu nestavěl proti vládní azylové politice. Vyzývá k větším investicím do vzdělávání a odborné přípravy: „Doby, kdy byla levná pracovní síla součástí naší strategie růstu, musí skončit. Budoucnost patří kvalifikovaným,“ dodal.

Mimochodem, Stramer se během celého projevu i diskuse slovu brexit vyhnul.

Britský premiér Sunak zpražil na G20 Lavrova: Vypadněte z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám