Hlavní obsah

Britové by rádi zpět do EU, podpora je rekordní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se nyní uskutečnilo referendum za znovupřipojení k Evropské unii, hlasovala by většina Britů pro. Takzvaní „brexitáři“ nyní zaostávají o 14 procentních bodů, což je historicky největší naměřený rozdíl. Za změnu nálad ve společnosti může propad ekonomiky, ukázal průzkum.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace na podporu znovupřipojení k EU v Londýně

Článek

Průzkum veřejného mínění společnosti Redfield and Wilton Strategies zjistil, že podpora pro zrušení brexitu je nyní 57 procent, zatímco pro jeho zachování je jen 43 procent.

Od začátku letošního roku podpora pro opětovné připojení k EU setrvale stoupá, přičemž ještě v květnu byla většina britské společnosti pro setrvání mimo unijní struktury.

Podle politologa sira Johna Curtise z Univerzity Strathclyde je evidentní, že názor společnosti se odvíjí od ekonomických důsledků brexitu.

Profesor uvedl, že se zdá vysoce pravděpodobné, že čím dál temnější nálady veřejnosti ohledně ekonomických důsledků brexitu pomáhají vysvětlit nárůst podpory vstupu do EU, a dodal, že nelze vyloučit, že finanční turbulence posledních týdnů mohly přinejmenším přispět k posílení této nálady.

Navzdory rostoucímu přesvědčení, že brexit byl chybou, žádná z relevantních politických stran opětovné přistoupení do EU neprosazuje. Liberální demokraté, kteří v roce 2019 toto prosazovali, už dnes jen mluví o předběžném plánu připojit se k Evropskému jednotnému trhu.

Britská premiérka chce zásadní revizi vízového systému. Po brexitu zemi chybí pracovníci

Zahraniční

Anketa

Byli byste pro opětovný vstup Velké Británie do EU?
Ano
85,5 %
Ne
14,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24370 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám