Hlavní obsah

Vychází najevo, proč Duda otálel s jmenováním nové vlády. Hraje o předčasné volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v polovině října v Polsku koalice uskupení Občanská koalice, Třetí cesta a Nová levice vyhrála parlamentní volby v Polsku s náskokem čtyř milionů hlasů nad konzervativním Právem a spravedlností (PiS), na první pohled se zdálo být vše jasné. Omyl. Prezident Andrzej Duda novou vládu Donalda Tuska jmenoval až v nejzazším možném termínu v polovině prosince. Už po týdnu se ukázalo, co hlavu státu k dvouměsíčnímu zdržování vedlo – zájem o předčasné parlamentní volby, píše nyní server Onet.pl.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda a premiér Donald Tusk při prosincovém jmenování vlády

Článek

V sobotu, při první příležitosti, jaká se Dudovi naskytla, vetoval zákon o rozpočtu na příští rok navržený Tuskovou vládou. A právě rozpočet je jeho klíčovou zbraní. Pokud se ho nepodaří Tuskovu kabinetu do 31. ledna 2024 schválit, hlava státu vypisuje nové parlamentní volby.

Prezident vzešlý z řad PiS oznámil, že „nesouhlasí s návrhem rozpočtu zahrnujícím částku tří miliard zlotých (okolo 17 miliard Kč) pro veřejnoprávní média, která je třeba nejprve v souladu se zákonem uvést do pořádku“. Také vzkázal, že nelze akceptovat, aby veřejnoprávní média byla financována parlamentní většinou prostřednictvím rozpočtového zákona.

Přitom uplynulých šest let, kdy tato média nepokrytě sloužila PiS jako její hlásná trouba, Duda nepohnul ani brvou a zákon podepisoval, jak to od něj bývalý stranický šéf a lídr PiS Jarosław Kaczyński očekával, upozornil server Money.pl.

Polský ministr kultury oznámil likvidaci veřejnoprávních médií

Evropa

Politici PiS mezitím během čtvrtka začali opouštět sídlo tiskové agentury PAP, které okupovali od 19. prosince. V Polském rádiu nejsou, v televizní stanici TVP zatím ano, ale zřejmě i to brzy opustí. Nová vláda už ohlásila, že ve všech veřejnoprávních médiích plánuje radikální změny.

Duda navrhne vlastní zákon o rozpočtu

Prezident zároveň uvedl, že po vánočních svátcích předloží parlamentu vlastní návrh zákona, který bude obsahovat všechny další rozpočtové výdaje. Také vyzval šéfy obou komor parlamentu (Sejmu i Senátu) Szymona Hołowniu a Małgorzatu Kidaw-Blońskou, aby jeho návrh rozpočtu urychleně projednali a schválili ještě do konce letošního roku.

„Hlava státu, dokonce bez udání důvodu, může vetovat každý předložený zákon kromě jednoho - návrhu státního rozpočtu. Když se mu po schválení parlamentem dostane na stůl, musí ho podepsat. Následně však může požádat ústavní soud o jeho posouzení,“ uvedl pro server Money.pl polský ekonom a zvláštní poradce Evropské komise Witold Orłowski.

„Tady vůbec nejde o média, jak se snaží předstírat politici PiS, ale o to, aby nová Tuskova vláda nestihla představit vládní rozpočet do 29. ledna 2024, kdy jí končí lhůta,“ uvedl server Onet.pl. „Politici PiS mají plán, aby prezident Duda poslal zákon o rozpočtu na posouzení Ústavnímu sudu, který vede nominantka PiS a blízká Kaczyńského přítelkyně Julia Przybilińská. Očekávají, že ho označí za protiústavní, což by byl argument pro vyhlášení předčasných parlamentních voleb v Polsku,“ uvedl Onet.pl.

Polský prezident vetoval Tuskově vládě první zákon

Zahraniční

Odvolaný šéf polské tiskové agentury se zabarikádoval v kanceláři

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám