Hlavní obsah

Vraždu novináře Kuciaka bude vyšetřovat mezinárodní tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Zástupci Slovenska, Itálie a organizací Europol a Eurojust se dohodli na zřízení vyšetřovacího týmu ve věci vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

Článek

Sestavení mezinárodního vyšetřovacího týmu domluvil slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár. Ve středu o tom podle serveru Aktuálne.sk informovala jeho mluvčí Andrea Predajňová.

„K podpisu dohody o vytvoření společného vyšetřovacího týmu došlo po intenzivních jednáních justičních orgánů Slovenské republiky, Itálie, zástupců Eurojustu a Europolu,“ informovala Predajňová.

Podle Čižnára dojde hlavně k výměně poznatků a informací, které by měly vést k objasnění dvojnásobné vraždy a vypátrání pachatele nebo pachatelů.

Pomoc veřejnosti

Slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zavraždili 21. února 2018. Vše nasvědčuje tomu, že to byla vražda na objednávku. Kuciak psal mimo jiné o vazbách italské mafie na slovenskou státní správu.

Slovenská policie v úterý, tedy sedm týdnů po vraždě, oznámila, že při pátrání požádá o pomoc veřejnost. [celá zpráva]

Na tiskové konferenci to řekl slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Na otázku, zda bude v souvislosti s případem zveřejněna podobizna hledané osoby, odmítl odpovědět.

Politická krize

Bezprecedentní vražda a novináře vyvolala na Slovensku politickou krizi a vyvolala bouřlivou reakci opozice i veřejnosti. Konaly se nejpočetnější demonstrace od roku 1989.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Odstoupit musel ministr spravedlnosti, a nakonec i premiér Robert Fico. Na konci května svůj post opustí také policejní prezident Tibor Gašpar.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám