Hlavní obsah

Vraťte zpátky peníze, které jste si uložili v cizině, apeluje Putin na ruské milionáře

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v Moskvě znovu vyzval podnikatele, aby vrátili zpět do Ruska peníze, které si uložili na zahraničních offshoreových účtech. Když to udělají, nebudou stíháni. Putin daňové ”hříšníky” varoval, že by na peníze beztak nemuseli dosáhnout, protože jim je Západ může zablokovat dalšími sankcemi.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Situace se má takto. Z některých zemí přicházejí, řekl bych, znepokojivé informace. Máme dojem, že tam mohou být pokusy o zabránění návratu kapitálu do Ruska,“ prohlásil Putin a upozornil, že tyto peníze mohou zablokovat další „omezení pod zahraničními jurisdikcemi“.

„Mějte to na paměti,“ vyzval prezident přítomné.

Putin pronesl proslov po setkání s úzkou skupinou miliardářů včetně magnáta Olega Děripasky. „Prezident podnikatelům řekl, že by s rozhodnutím o návratu peněz do Ruska neměli otálet,“ popsal setkání Děripaska.

Investoři opouštějí Rusko

Rusko, na které Západ uvalil sankce po loňské anexi Krymu, čelí rekordnímu odlivu zahraničního kapitálu. Jen za loňský rok ze země „odteklo“ 151,5 miliardy dolarů, letos by podle odhadu ministerstva financí mohlo Rusko přijít o dalších 100 miliard.

Putin loni v prosinci ruským boháčům slíbil, že když své peníze uložené v daňových rájích přivedou zpět, nebudou stíháni. Ve čtvrtek ubezpečil, že amnestie bude podle mezinárodních pravidel proti praní špinavých peněz.

Agentura AP upozornila, že amnestie zatím oligarchy k zpětnému převedení peněz příliš neinspiruje, zatímco centrální banka letos očekává propad ekonomiky až o čtyři procenta. Vláda musela pro letošek vyčlenit 234 miliard rublů (100 miliard korun) na pomoc klíčovým bankám a firmám, které se ocitly v potížích.

Podle ministra financí Antona Siluanova už ale mají Rusové to nejhorší za sebou. „Pozorujeme příznaky stabilizace,“ ohlásil ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám