Hlavní obsah

Volgograd se přejmenoval na Stalingrad

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu a pak ještě několikrát během oslav 70. výročí ukončení jedné z největších bitev druhé světové války se Volgogradu nakrátko opět vrátí jméno Stalingrad, které se stalo symbolem válečného obratu.

Foto: Profimedia.cz

Volgograd

Článek

Rozhodlo o tom vedení města na žádost válečných veteránů. V sobotu se tam bude připomínat kapitulace posledních zbytků nacistické 6. armády.

Město, které se původně jmenovalo Caricyn, bylo na Stalingrad přejmenováno v roce 1925. Vyzvedávala se tak role Josifa Vissarionoviče Stalina při obraně města proti odpůrcům bolševiků. O 36 let později, za Nikity Chruščova, bylo město kvůli zločinům stalinské éry přejmenováno na Volgograd. Pokus obnovit pojmenování ze Stalinových časů dosud narážel na odpor obránců lidských práv i dalších skupin.

Ruská média informovala, že na počest stalingradského vítězství se v ulicích Sankt Petěrburgu a sibiřské Čity objevily autobusy se Stalinovými portréty.

Bitva u Stalingradu byla společně s bitvou u Moskvy a bitvou u Kurska nejvýznamnějším střetnutím německých a sovětských vojsk na východní frontě.

Rudá armáda v ní dobyla vítězství, když nejprve obklíčila a posléze zničila německou 6. armádu pod velením polního maršála F. Pauluse. Stalingrad se tak stal strategickým obratem ve druhé světové válce.

Záběry ze Stalingradu/Volgogradu

Reklama

Související články

Aktivisté chtějí zpátky Stalingrad

Skupina petrohradských aktivistů se rozhodla zorganizovat sběr podpisů pod petici za přejmenování města Volgogradu. Podle agentury RIA Novosti by se město mělo...

Výběr článků

Načítám