Hlavní obsah

Volby ve Španělsku vyhráli opoziční lidovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nedělní španělské parlamentní volby vyhráli opoziční lidovci s 33 procenty hlasů před vládními socialisty se 31,7 procenta. Vyplývá to z výsledků zveřejněných na webu televize RTVE po sečtení 99,5 procenta hlasů.

Foto: Juan Medina, Reuters

Albert Núňez Feijó

Článek

Sestavit vládu ale zřejmě bude složité. Lidová strana (PP) vedená Albertem Núňezem Feijóem, ani socialisté premiéra Pedra Sáncheze totiž nebudou mít většinu, a to ani v případě koalice s jednou z dalších stran.

Lidovci budou mít ve 350členné dolní komoře 136 křesel, což je o 47 více než dosud. V případné koalici s krajně pravicovou stranou Vox, která získala 12,4 procenta hlasů a 33 křesel, by měli dohromady 169 mandátů. K většině jich je ale potřeba 176.

Nedosáhnou na ni ani socialisté, kteří si přišli na 122 křesel, společně s aliancí Sumar, jež obdržela 12,3 procenta hlasů a 31 křesel. Dohromady by tato dvě uskupení měla 153 mandátů.

Jedenašedesátiletý Feijóo už svou stranu prohlásil za vítěze voleb a řekl, že nechce, aby v zemi nastalo období nejistoty. Za svou povinnost považuje jednat se všemi stranami, aby se podařilo sestavit vládu. Vyzval k tomu, aby se nikdo nesnažil blokovat její vznik. Spojení se stranou Vox, která si oproti volbám v roce 2019 pohoršila o 19 křesel, dosud Feijóo odmítal.

Jedenapadesátiletý Sánchez, který stojí v čele 47milionové země od roku 2018, naopak vyjádřil přesvědčení, že pravicový blok selhal.

V parlamentu bude i několik menších stran, z nichž ale žádná nebude mít více než sedm mandátů.

Španělé volí parlament. Krajní pravice cítí ve volbách historickou šanci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám