Hlavní obsah

Barva razítka zamotala Slovákům u voleb hlavu. Volali policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuriózní případ řešila o volebním víkendu slovenská policie, když obdržela dva telefonáty od rozčilených voličů. Důvod? Na volební obálce, do které se vkládá hlasovací arch, není razítko červené, ale modré barvy. Podle policistů voliči uvěřili tzv. hoaxu šířícímu se na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Obálka s volebním lístkem s červeným razítkem

Článek

„Hoaxy reálně ovlivňují životy lidí a zbytečně zaměstnávají policii, která mohla být přítomná tam, kde je to reálně potřebné,“ vyjádřila se slovenská policie k incidentu na Facebooku.

Hoax je klamavá zpráva formulovaná jako fakt, kterou následně lidé řetězově sdílejí na internetu. Zpráva o tom, že hlasovací arch se vkládá do obálky, na které musí být červené razítko, kolovala na sociálních sítích už před volbami. Policie na ni upozornila v pátek.

Foto: Peter Janoviček pro Novinky.cz

Obálka s volebním lístkem s modrým razítkem

Zároveň policie s odvoláním na vyjádření ředitelky odboru voleb slovenského ministerstva vnitra zdůraznila, že na barvě razítka nezáleží. Podobně se k věci vyjádřil také předseda státní volební komise Ladislav Orosz.

Na Slovensku tento týden probíhají předčasné parlamentní volby. Slováci volí jen v sobotu, ve 22 hodin se volební místnosti uzavřou a začne sčítání hlasů.

Posun hlasování na Slovensku. První výsledky budou později

Evropa

VOLEBNÍ STUDIO NOVINEK Z PRAHY A BRATISLAVY

Foto: Novinky

Volby na Slovensku 2023

V neděli v 9:00 začalo speciální volební studio Novinek.cz, vysíláním provázeli z Prahy Eva Mikulecká a z Bratislavy Michael Rozsypal. S odborníky rozebrali výsledky ostře sledovaných slovenských voleb.

Výsledky okomentovali šéfredaktor Práva Petr Šabata, politička a diplomatka Magda Vášáryová, ředitel agentury Focus Martin Slosiarik, novinářky Zuzana Kovačič HanzelováLaura Kello, publicista Tomáš Němeček a politolog Grigorij Mesežnikov.

Reklama

Výběr článků

Načítám