Hlavní obsah

Vojenská přehlídka v Paříži připomíná pád Bastily. Účastní se jí i Češi

– Paříž

V Paříži se ve středu koná tradiční vojenská přehlídka na oslavu nejvýznamnějšího francouzského státního svátku, dobytí Bastily. Středem oslav je třída Champs-Elysées, po boku francouzských jednotek se představí také 11 českých vojáků z mise Takuba.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Emanuel Macron na vojenské přehlídce ke Dni Bastily.

Článek

Heslo letošních oslav zní „podmanit si budoucnost”, to evokuje jak boj s covidem-19, tak vojenské mise ve světě, zejména v oblasti Sahelu.

Oslavy zahájil prezident Emmanuel Macron v doprovodu náčelníka generálního štábu Françoise Lecointra, prezident se osobně pozdravil se šéfy letectva, námořnictva i pozemních sil.

Mezi čestnými hosty je i český ministr obrany Lubomír Metnar.

Tribuny pro 25 tisíc lidí

Po loňské odmlce způsobené pandemií covidu-19 se letos na přehlídku mohou vrátit i diváci, musí však mít roušky, „covidové pasy” a dodržovat bezpečnostní rozestupy a limity pro počty osob v jednotlivých sektorech.

Tribuny podél Champs-Elysées pojmou 25 tisíc lidí, letos jich tam smí být ale jen 10 tisíc. Průvodu přihlíží členové francouzské vlády i prezidentova manželka Brigitte Macronová.

Armádní akrobatická letka Patrouille de France proletěla 300 metrů nad přihlížejícím davem, vypouštěla dým v barvách francouzské vlajky a odstartovala celou přehlídku. Průlet letky do poslední chvíle ohrožovalo nepříznivé počasí.

Výročí dobytí Bastily provázely potyčky. Muž srazil policistu k zemi

Evropa

Pozornost zejména mladší generace k přehlídce přitahuje účast dvou populárních francouzských youtuberů s přezdívkami McFly a Carlito, kteří jsou podle stanice BFM TV na palubě akrobatických letadel.

Společně s Patrouille de France proletělo celkem 71 letadel všech velikostí, která slouží ve francouzské armádě.

Česká stopa

Pozemní přehlídku otevírají jednotky operace Takuba, kterou vede Francie a která v západoafrickém Mali pomáhá místním jednotkám v boji proti radikálním islamistickým skupinám.

V této skupině se představili také vojáci osmi národností, včetně 11 Čechů, kteří působí v operaci Takuba po boku Francouzů.

Macron naléhal, Francouzi se očkují

Zahraniční

Po Champs-Elysées postupně projde 4300 pěších vojáků, 200 jezdců na koních a projede 221 kusů techniky. Oficiální průvod by měl skončit po poledni.

Čestné místo v průvodu mají strážníci z Nice, kde přesně před pěti lety útočník na pobřežní promenádě zabil 86 lidí. Městská policie je poprvé součástí této vojenské přehlídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám