Hlavní obsah

Vojáky přeskupujeme, tvrdí Moskva o stahování ruských sil od Balakliji a Izjumu

Ruští vojáci se u Balakliji a Izjumu v Charkovské oblasti přeskupují a přesouvají se směrem k Doněcku na ukrajinský Donbas, prohlásil v sobotu Igor Konašenkov, mluvčí ruského ministerstva obrany. Kyjev dříve informoval o znovudobytí Balakliji ukrajinskými silami, neoficiální zprávy hovoří i o ukrajinských úspěších v Izjumu a jeho okolí.

Foto: Profimedia.cz

Igor Konašenkov

Článek

Moskva ukrajinskou protiofenzivu v Charkovské oblasti zatím nekomentovala. Přímo ji nezmínil ani mluvčí ruského resortu obrany ve svém sobotním prohlášení.

„Za účelem dosažení ohlášených cílů speciální vojenské operace osvobozování Donbasu bylo přijato rozhodnutí o přeskupení ruských vojsk v okolí Balakliji a Izjumu, aby mohla být posílena vojska v oblasti Doněcku,“ sdělil podle TASS Konašenkov. Použil přitom spojení „speciální vojenská operace“, kterým Moskva označuje invazi na Ukrajinu. Zopakoval tvrzení Kremlu, že cílem ruského vpádu na Ukrajinu je zbavit obyvatele ukrajinského Donbasu údajného útlaku ze strany Kyjeva.

Ukrajinci podle Kyjeva převzali kontrolu nad důležitým Kupjanskem

Válka na Ukrajině

Osvobození Balakliji potvrdil ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V sobotu nad městem podle oznámení ukrajinských představitelů zavlála ukrajinská vlajka. Ukrajinská státní bezpečnostní služba a ukrajinské síly kromě toho informovaly o tom, že ukrajinští vojáci vstoupili i do blízkého Kupjansku, ležícího východně od Balakliji.

Ruská armáda Kupjansk používá pro zásobování svých jednotek na východě Ukrajiny. Některé neoficiální zdroje na internetu hovoří o tom, že se Ukrajincům podařilo obklíčit Izjum, další tvrdí, že ukrajinští vojáci jsou už v centru města. Šéf Ruskem dosazené správy Izjumského okresu podle agentury Interfax přiznal, že situace v jeho okresu je pro ruskou stranu „těžká“.

Agentura Unian s odvoláním na gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje napsala, že ukrajinští vojáci jsou u Lysyčansku, který v červenci ovládli Rusové.

Reklama

Výběr článků

Načítám