Hlavní obsah

Vítězná strana polských voleb PiS nominovala do vlády jestřáby a odsouzeného

Novinky, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V nové polské vládě zasedne tvrdé jádro politiků národně křesťanské konzervativní strany Právo a spravedlnost, kteří tvrdí, že pád letadla ve kterém zemřel prezident Lech Kaczyński, byl atentát. Po zasedání vedení PiS v pondělí předseda strany Jaroslaw Kaczyński (66) potvrdil, že kandidátkou strany na premiéru je Beáta Szydlová (52). Ta představila kandidáty na ministry.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczynski s Beátou Szydlovou, kterou strana nominovala na post premiérky.

Článek

Ministerstvo obrany má vést Antoni Macierewicz (67), který byl v letech 2005 až 2007 ve vládě Jaroslawa Kaczyńského ministrem vnitra. Stejně jako kandidáta na ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra (45) jej polská média považují za „jestřába PiS“, kteří mimo jiné tvrdí, že na letadlo, při jehož pádu v dubnu 2010 zahynul prezident Lech Kaczyński, byl spáchán atentát.

Ministrem zahraničí bude bývalý diplomat Witold Waszczykowski (58) a ministrem vnitra Marius Blasczak (46), který byl šéfem poslaneckého klubu PiS.

 Odsouzený navržen na ministra

Ministrem koordinujícím tajné služby pak má být Mariusz Kaminski (50), který dříve vedl Ústřední protikorupční úřad CBA a nedávno byl nepravomocně odsouzen za protiprávní kroky CBA na tři a půl roku.

Předseda strany uvedl, že složení nové vlády konzultoval s prezidentem Andrzejem Dudou. Duda kandidující, jenž byl před zvolením členem PiS, letos překvapivě vyhrál v Polsku prezidentské volby. [celá zpráva]

Na čtvrtek svolá Duda zahajující zasedání nového Sejmu, na němž podá dosluhující vláda premiérky Ewy Kopaczové demisi. Duda pak designuje novou premiérku.

Očekává se, že vláda bude schválena záhy, protože PiS vyhrálo volby s 37,7 procenty hlasů a v 460členném Sejmu má 235 svých poslanců. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám