Hlavní obsah

Obří sumu ze slovenské pandemické pomoci shrábly schránky

Až 24 milionů eur (téměř 615 milionů korun) ze slovenské pandemické pomoci mělo skončit ve schránkových firmách z offshorových destinací. Tvrdí to Investigativní centrum Jána Kuciaka.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Peníze určené na vykrytí ztrát za koronakrize tak mohly získat společnosti, které nemají sídla ani zaměstnance. Slovenské ministerstvo sociálních věcí podotýká, že v hektickém období koronavirové krize vyřídilo 1,3 milionu plateb a nemohlo kontrolovat všechny adresáty. Případ prověřuje slovenská prokuratura.

„Bohužel, najdou se lidé, kteří to zneužívali. Takové je potřeba klepnout přes prsty,“ řekl ministr hospodářství Richard Sulík.

Stopy vedou i do Řecka

Investigativní centrum nenašlo provoz žádné z podezřelých firem. Jejich majitelé pocházejí většinou z Řecka a Chorvatska. Podniky už léta nezveřejňují účetní uzávěrky a není jasné, na základě čeho žádaly o státní podporu.

Není také jasné, kolik mají zaměstnanců, a některé dokonce dluží státu na daních.

Šíření koronaviru v Evropě zrychluje, Rusko registrovalo rekordní počet úmrtí

Koronavirus

Centrum uvedlo jako příklad firmu Santory, která by měla mít sídlo v Bratislavě. Účetní uzávěrku podala naposledy v roce 2012 a od 2017 ji vlastní Řek. Od státu dostala v rámci pandemické pomoci nejméně 700 tisíc eur (téměř 18 milionů korun). Finanční injekci mělo obdržet až 28 podezřelých schránkových firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám