Hlavní obsah

Virem HIV se nakazil už milión Rusů a nových pacientů stále přibývá

– Moskva

Ze zhruba 37 miliónů lidí, kteří jsou ve světě nakaženi virem HIV způsobujícím onemocnění AIDS, jich skoro milión žije v Rusku. Zatímco v řadě zemí se vzrůstající trend nových případů podařilo zastavit, ve východní Evropě a Střední Asii tomu tak není. Na studentském fóru v Moskvě to v pátek řekla ruská ministryně zdravotnictví Veronika Skvorcovová.

Foto: Ajay Verma, Reuters

Na 1. prosince připadá Světový den boje proti AIDS.

Článek

Podle nedávné zprávy Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) má právě Rusko nejvyšší míru nových výskytů HIV z evropských zemí, a to 70,6 na 100 tisíc obyvatel. Po něm následují v evropském srovnání Ukrajina (33,7/100 000), Bělorusko (25,2/100 000) a Moldavsko (20,5/100 000).

Na celém světě žije nyní podle Světové zdravotnické organizace (WHO) přibližně 37 miliónů lidí s virem HIV. Za loňský rok přibylo na 1,8 miliónu nových případů, což je ale zhruba o 300 tisíc méně, než jich přibylo v roce 2015. Více než polovina nakažených užívá antiretrovirové léky, které blokují rozmnožování viru, a umožňují tak obnovu poškozeného imunitního systému.

Česko eviduje přes tři tisíce nakažených 

V České republice se šíření viru HIV sleduje od roku 1985. Od té doby do konce letošního října lékaři evidovali 3124 nakažených, 276 lidí v Česku v důsledku AIDS už zemřelo.

Počet nově nakažených ale poklesl. Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu za prvních devět měsíců letošního roku zaznamenala 194 pacientů s virem. V minulém roce testy odhalily vir u rekordních 286 lidí.

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

Světová zdravotnická organizace (WHO) 1. prosinec stanovila jako Světový den boje proti AIDS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám