Hlavní obsah

VIDEO: V Evropě bude za 30 let vedro jako v Iráku, předpovídá věděc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Evropská města se za třicet let budou běžně potýkat s letními teplotami kolem 40 stupňů Celsia. A netýká se to jen těch jižních, kde je to obvyklé již teď, ale i měst například ve Velké Británii. Klima v nich bude podobné, jaké nyní panuje například v iráckém Bagdádu. Alespoň to ve své knize tvrdí vědec James Lovelock.

Článek

"Města, například Londýn budou velmi horká, budou mít stejné klima jako například Bagdád. Lidé tu samozřejmě budou žít a budou využívat klimatizaci, ale pro rostliny to bude smrtící," řekl Lovelock.

Změnu přirovnal k rozšiřování Sahary více na sever. "A nebude to jen Evropa, změní se celý svět," doplňuje dál Lovelock. Nejvíce budou podle něj zasaženy Indie a Pákistán, protože ty se už nyní potýkají s nedostatkem vody. Další oblasti budou naopak zaplaveny.

Devětaosmdesátiletý Lovelock je tvůrcem teorie Gaia, která tvrdí, že Země je jako jeden velký organismus a změna na jedné straně se dotýká celku. Tvrdí, že dopady globální změny klimatu budou mnohem rychlejší, než tvrdí jiní vědci, protože jednotlivé negativní jevy se vzájemně umocňují.

V knihách, které o Gaie vydal, tvrdí například to, že už je pozdě na to zvrátit postup globálního oteplování. Vydal jich celkem sedm, první v roce 1979, poslední, mizející tvář Gaiy, nedávno.

:. James Lovelockfoto: Profimedia

Z Lovelockových názorů vychází některé ekologické organizace, které ale často jeho učení překrucují.

Lovelock je zastáncem jaderné energie, která podle něj jako jediná může zastavit globální oteplování. Využívání alternativních zdrojů energie je podle něj pomalé a nedostatečné. Jakékoliv snahy o omezení produkce CO2 nebudou podle něj nikdy úspěšné.

Reklama

Výběr článků

Načítám