Hlavní obsah

Většina zbraní z amerického balíčku pro Ukrajinu je už v Německu a Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Munice a zbraňové systémy, které jsou součástí nejnovějšího amerického balíčku pro Ukrajinu, jsou již z větší části ve skladech v Německu a Polsku. Uvedla to stanice CNN, která se odvolává na zdroj obeznámený s poskytováním vojenské pomoci Ukrajině.

Foto: Mosa'ab Elshamy, ČTK/AP

Součástí nejnovějšího balíčku americké pomoci Ukrajině jsou také taktické rakety ATACMS, jimiž lze pálit z raketometů HIMARS.

Článek

Umístění amerického vojenského materiálu v německých a polských skladech podle stanice CNN urychlí po ukončení schvalovací procedury kolem balíčku pomoci dodání zbraní a munice na Ukrajinu.

Jako první se podle zdroje CNN vydají na cestu dělostřelecké granáty, zejména ty velkých ráží, které „vyhladovělé“ ukrajinské dělostřelectvo velmi potřebuje.

Ukrajinská strana podle televize přiznává, že doručení vojenského materiálu z americké pomoci všude tam, kde je potřeba, bude s ohledem na jeho obrovské množství představovat značný logistický problém. Proto ani s rychlým schválením amerického balíčku nepocítí ukrajinská armáda okamžitou úlevu.

USA plánují nasazení dalších vojenských poradců na Ukrajinu

Evropa

Americká Sněmovna reprezentantů v sobotu po měsících vnitropolitických sporů přijala sérii čtyř zákonů, z nichž tři se týkají zahraniční vojenské pomoci Ukrajině, Izraeli a americkým partnerům v jihovýchodní Asii, hlavně Tchaj-wanu, celkem ve výši 95 miliard dolarů (2,25 bilionu korun).

Na Ukrajinu připadají asi dvě třetiny z celkové částky, z toho asi 23 miliard (545 miliard Kč) v přímé vojenské podpoře. Musí je ale ještě schválit Senát, jímž by měly podle očekávání projít bez potíží, a podepsat prezident Joe Biden. I to by ale mělo být bez problémů. Bílý dům již dříve avizoval, že USA začnou vojenskou podporu Kyjevu připravovat ihned, jakmile budou zákony schváleny.

V rámci „balíčku“ dostanou Ukrajinci i taktické rakety ATACMS s doletem až 300 kilometrů, potvrdil předseda senátního výboru pro zpravodajské služby Mark Warner. Tyto rakety lze vypalovat z raketometů HIMARS a pásových M270 MLRS.

Velvyslankyně: Po schválení v Kongresu může být americká pomoc na Ukrajině velmi rychle

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám