Hlavní obsah

Většina Rusů se bojí atentátu, jaký byl v Nice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Přes 60 procent Rusů má obavy, že se v jejich zemi bude opakovat útok podobný tomu ve francouzském letovisku Nice. I přesto však dvě třetiny obyvatel věří, že je vláda před útoky dokáže ochránit. Vyplývá to z průzkumu Všeruského centra pro výzkum veřejného mínění (VCIOM), který ve středu zveřejnila agentura Interfax.

Foto: Jean-pierre Amet, Reuters

Francouzští vyšetřovatelé u kamiónu, kterým v Nice útočník najel do lidí na Anglické promenádě.

Článek

Celkem 72 procent účastníků průzkumu má obavy z toho, že se stanou obětí teroristických útoků. Shodné procento lidí figurovalo ve výsledcích průzkumu po útocích v lednu 2014 ve Volgogradě a v listopadu 2015 v Paříži, píše Interfax.

Naproti tomu důvěra ve vládu ohledně ochrany před těmito útoky roste - zatímco po volgogradských útocích věřilo vládě 29 procent občanů, po útocích v Paříži to bylo již 64 procent a nyní zaznamenal průzkum nárůst o další dvě procenta.

Ohroženi se Rusové cítí především radikální organizací Islámský stát (třetina dotazovaných), dalšími radikálními islamisty a různými teroristickými uskupeními (deset procent dotazovaných) a rovněž Spojenými státy (devět procent dotazovaných).

Islámský stát v neděli zveřejnil devítiminutové video, v němž vyzývá své příznivce ke „svaté válce” v Rusku. V nahrávce radikálové vyhrožují ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že přijdou vyvraždit obyvatele přímo v jejich domovech, a nabádají své stoupence, aby k boji používali jakékoli právě dostupné prostředky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám