Hlavní obsah

Velvyslanci zemí EU dali Lavrovovi košem. Imbecilové, vztekal se Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velvyslanci zemí Evropské unie odmítli pozvánku ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který jim chtěl před nadcházejícími prezidentskými volbami v Rusku dát kázání o nevměšování cizích zemí. Místopředsedu Bezpečnostní rady Ruské federace a bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva to rozběsnilo natolik, že volá po vyhoštění evropských ambasadorů ze země. Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského (Piráti) byla schůzka odmítnuta i kvůli obavě, že Moskva by setkání propagandisticky využila.

Foto: Maxim Shipenkov, ČTK/AP

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Pozvali jsme všechny velvyslance Evropské unie před týdnem a půl na schůzku se mnou, kde jsem jen chtěl předat dobře míněnou radu, aby (do ruských prezidentských voleb – pozn. red.) nezasahovali. Dva dny před plánovanou akcí, před schůzkou, jsme dostali vzkaz: ‚Rozhodli jsme se, že nepůjdeme,‘,“ citoval v pondělí ruský web RBK z Lavrovova projevu na akci zvané Světový festival mládeže, jež se koná v Petrohradu.

„Dokážete si představit vztahy se státy na diplomatické úrovni, jejichž velvyslanci se bojí přijít na schůzku s ministrem země, ve které jsou akreditováni? Kde jste to viděli?“ ptal se Lavrov, který zároveň tvrdil, že tamní úřady mají důkazy o vměšování evropských zemí do ruských prezidentských voleb.

Západ plánuje převzít kontrolu nad Moldavskem, blouzní Lavrov

Evropa

„Nashromáždili jsme spoustu materiálů o tom, jak se ambasády EU v Moskvě připravují na naše prezidentské volby, jaké mechanismy vměšování používají, jak vytvářejí některé podpůrné projekty pro naše nesystémové opozičníky. Obecně věci, které ambasády nesmí dělat,“ nechal se slyšet ruský ministr zahraničí.

Lipavský: Důvěra je dnes malá

„Odmítnutí setkání s ministrem Lavrovem přišlo po smrti (ruského opozičníka – pozn. red.) Alexeje Navalného a poté, co jsme Rusko vyzvali k nezávislému mezinárodnímu vyšetřování příčin jeho smrti, které však zůstaly nevyslyšeny,“ řekl Novinkám ministr zahraničí Jan Lipavský. „Dalším argumentem proti uskutečnění setkání právě v této době byla pokračující ruská agrese proti Ukrajině, která je hlavním faktorem majícím vliv na vztahy mezi EU a Ruskem,“ dodal.

„Velvyslanci by byli ochotni naslouchat, kdyby Rusko chtělo v tomto ohledu změnit svou politiku. Nechtěli také, aby setkání bylo ruskou stranou zneužito pro propagandistické účely. V minulosti byli svědky toho, jak byly využívány pokusy EU diskutovat v dobré víře o vztazích mezi EU a Ruskem. Víme, co se od té doby stalo. Je pochopitelné, že míra důvěry je dnes malá,“ vysvětlil Lipavský.

Medvěděv, který pro silný výrok nikdy nejde daleko, v reakci na odmítnutí schůzky s Lavrovem vyzval k vyhoštění těchto velvyslanců a snížení úrovně diplomatických vztahů s dotčenými zeměmi.

„Velvyslanci států EU v Rusku odmítli schůzku s ruským ministrem zahraničí. Údajně na radu z Bruselu. To jde zcela proti samotné myšlence existence diplomatických misí a úkolů velvyslanců. Ve skutečnosti by všichni tito velvyslanci měli být z Ruska vyhozeni a úroveň diplomatických vztahů by měla být snížena,“ napsal ruský exprezident na sociální síti X.

„Nejsou to velvyslanci, ale političtí imbecilové, kteří nechápou své skutečné úkoly,“ dodal Medvěděv, který nakonec přihodil i trochu latiny a podotkl, že Evropa je mrtvá.

Prezidentské volby v Rusku se konají ve dnech 15. až 17. března 2024, obhajující prezident Vladimir Putin formálně není jediným kandidátem, o jeho vítězství však nikdo nepochybuje.

Rusko chce obnovit vztahy se Slovenskem, Blanár jednal s Lavrovem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám