Hlavní obsah

Velká skupina mladých. Zelenskyj podepsal zákon snižující věk pro mobilizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon snižující věkovou hranici pro mobilizaci do války s Ruskem z 27 na 25 let. Podle listu Ukrajinska pravda zákon čekal na prezidentův podpis deset měsíců.

Foto: Ukrainian Presidential Press Service, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Poslanci novelu zákona o branné povinnosti a vojenské službě přijali už loni v květnu, prezident Zelenskyj ale připojil svůj podpis až po deseti měsících. V platnost vstoupí novela den po zveřejnění.

Snížením věkové hranice se podle médií vytvoří poměrně velká skupina mladých lidí ve věku pětadvaceti a šestadvaceti let, které nyní bude možné povolat do armády. „Už od 3. dubna bude možné rozdávat povolávací rozkazy,“ tvrdil v úterý server RBK-Ukrajina.

Ukrajinská armáda se po loňské letní protiofenzivě, která nevedla k zásadnímu průlomu, ocitla už na podzim pod tlakem opětovných útoků ruských vojsk, kterým se v únoru podařilo dobýt východoukrajinské město Avdijivka představující svým opevněním opěrný bod ukrajinských linií na frontě dlouhé přes tisíc kilometrů. Ukrajincům se nedostávalo vojáků ani munice.

Prezident Zelenskyj podle listu Ukrajinska pravda loni v prosinci řekl, že vedení armády navrhuje zmobilizovat dalších 450 000 až 500 000 Ukrajinců. Minulý měsíc ale nový hlavní velitel Oleksandr Syrskyj prohlásil, že armáda bude moci pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně očekávalo.

Budeme mobilizovat méně vojáků, než jsme předpokládali, ujistil Syrskij

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám