Hlavní obsah

Vedro dusí Evropu. Teploty mají stoupat, ale v Německu varovali před sněhem

Vlna veder způsobuje značné problémy, lidem hrozí úpaly a úžehy i dehydratace. Způsobuje i problémy v dopravě, protože se vlní a praskají koleje. V Německu museli odstavit železniční soupravy, kde nefungovala klimatizace. O víkendu přitom mají teploty dále stoupnout, přesto v Německu varovali tento týden před sněhem.

Foto: Yves Herman, Reuters

Bruselské děti se ochlazují ve fontáně.

Článek

V Severním Porýní-Vestfálsku vydali výstrahu před pěti až deseti centimetry sněhu, přičemž vítr o rychlosti 60 km/h v nárazech by mohl vytvářet i sněhové jazyky. Obyvatelům rozeslali e-mail vyzývající řidiče, aby kvůli hrozbě smyku nevyjížděli. Meteorologické služba se následně omluvila s tím, že šlo o technickou poruchu, uvedla v noci na čtvrtek DPA.

V Severním Porýní-Vestfálsku přitom ve čtvrtek muselo být kvůli poruchám klimatizace odstaveno pět regionálních a dálkových vlaků, uvedla agentura DPA.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Německý dopravce Deutsche Bahn ve čtvrtek uvedl, že i na dálkových trasách selhala klimatizace v desítce starších souprav expresních vlaků. Citelně to postihlo spojení mezi Berlínem a Amsterdamem.

Problémy v dopravě 

Extrémně vysoké teploty působí potíže i rakouským drahám ÖBB. Ve čtvrtek odpoledne musely být kvůli popraskaným a zdeformovaným kolejím na několik hodin částečně uzavřeny tratě spojující Tyrolsko s Vorarlberskem a Bavorskem. Mluvčí ÖBB uvedl, že kolejiště se na přímém slunci rozpálí až na teplotu 80 stupňů Celsia. Dodal, že v pátek vyjede zvláštní cisternový vlak, který bude kritické tratě kropit vodou.

Vysoké teploty, které podle meteorologů dosáhnou v Rakousku v nadcházejících dnech až 37 stupňů Celsia, představují značnou zátěž i pro silnice, ve kterých kamióny snadno vyjedou koleje. Silničáři se proto vozovky snaží pomocí kropicích vozů ochladit.

Vrchol přijde v pondělí

Vrchol veder v Evropě nastane podle meteorologů v pondělí, kdy by horký vzduch proudící z Afriky mohl vyhnat teplotu ve Španělsku až na 44 stupňů Celsia, uvedla španělská mutace listu The Local. Extrémní teploty budou poté v této jihoevropské zemi panovat nejméně devět dní.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Němci se sluní v Hamburku

Vedro trápí i Skandinávii. Švédsko ve čtvrtek prožilo nejteplejší den letošního roku, ve Stockholmu bylo 26 stupňů Celsia. Podle meteorologů rtuť teploměru v metropoli zřejmě hranici třiceti stupňů překoná v sobotu.

V Maďarsku počínaje od páteční půlnoci začne platit pětidenní výstraha třetího nejvyššího stupně, uvedla agentura MTI. Od pondělí do středy předpovídají maďarští meteorologové teploty až 38 stupňů Celsia.

Zdravotnické úřady po celé Evropě před víkendem varují obyvatele, aby se vyvarovali pobytu na přímém slunci a aby pili dostatek tekutin. Úřady se rovněž obracejí na rodiče, aby ani krátce nenechávali své děti v autech bez dozoru, neboť ty by mohly kvůli vysoké teplotě rychle zkolabovat.

Reklama

Související články

Vedra trápí Evropu

Západní Evropu sužují vedra, které přinesl horký vzduch ze severu Afriky. Postiženy jimi jsou nejen Španělsko a Portugalsko, ale taky Británie, Francie, země...

Výběr článků

Načítám