Hlavní obsah

Ve Vídni začalo zasedání OBSE i s ruskými zástupci. Ukrajinci ho bojkotují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Vídni ve čtvrtek začalo dvoudenní zimní zasedání Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Schůze se v předvečer prvního výročí zahájení ruské invaze na Ukrajinu účastní i ruští poslanci, což už předem vyvolalo silnou kritiku i bojkot zasedání ze strany Ukrajiny a Litvy.

Foto: Heinz-Peter Bader, ČTK/AP

Protesty proti parlamentnímu zasedání OBSE ve Vídni

Článek

Předseda rakouské Národní rady Wolfgang Sobotka však v zahajovacím proslovu Ukrajinu ujistil naprostou solidaritou.

„Stojíme v naprosté solidaritě na straně ukrajinské vlády a ukrajinského lidu,“ řekl při zahájení zasedání rakouský lidovecký politik. Zároveň je ale podle něj povinností členů OBSE a Parlamentního shromáždění „nezavírat dveře před diplomacií“.

Jedenaosmdesát poslanců z 20 zemí včetně České republiky už počátkem měsíce vyzvalo Rakousko, aby neudělením víz znemožnilo účast ruské delegace na zasedání ve Vídni.

Rakouské ministerstvo zahraničí však poukazuje na smluvní závazky, podle nichž je Rakousko jakožto sídelní země povinno postarat se o to, aby členům delegací zemí OBSE nebylo bráněno v cestách do sídla organizace.

Rakousko nakonec umožnilo přicestovat devíti ruským delegátům, z nichž šest je na sankčním seznamu EU. Na protest proti ruské účasti se zasedání neúčastní ukrajinští zákonodárci. Přesto do Vídně přijeli kvůli dvoustranným rozhovorům, v nichž chtějí usilovat o vyloučení ruských zástupců z Parlamentního shromáždění.

Rakušané vydali Rusům víza pro cestu na zasedání OBSE ve Vídni. Ostatní země se bouří

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám