Hlavní obsah

Nebude zima, nebude mráz. El Niňo se protáhne do jara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další výrazná studená vlna, jako byla ta na začátku prosince, se podle webu severe-weather.eu v nejbližší době nedá očekávat. Klimatický jev El Niňo totiž vydrží nejméně do dubna 2024 a bude po celou dobu přispívat k nárůstům teplot. Sněžení se v nížinách Evropy objeví nejspíš až v lednu 2024.

Foto: Profimedia.cz

V úterý 12. prosince 2023 bylo ve španělské Málaze naměřeno rekordních 29,9 stupně.

Článek

Světová meteorologická organizace (WMO) počítá ve své dlouhodobé prognóze až do ledna 2024 s nadprůměrnými teplotami pro téměř všechny evropské pevninské oblasti.

Americké vládní Centrum pro klimatické předpovědi (CPC) pak uvedlo, že El Niňo potrvá na severní polokouli až do konce května 2024.

Extrémně vysoké teploty provázely Evropu téměř celý letošní rok. Vrcholily v létě a pokračovaly do září, října a ve střední Evropě i do listopadu, který byl podle služby Copernicus posledním měsícem, kdy průměrná teplota Země překonala předchozí rekordy.

Teplotní anomálie se v některých oblastech objevily i v prosinci. Před pár dny, 12. prosince, meteorologové v Málaze naměřili 29,9 stupně, což je historicky nejvyšší prosincová teplota na španělském území na Pyrenejském poloostrově.

S takovým extrémem se podle severe-weather.eu v nejbližších dnech nedá počítat. Průměrné denní teploty se až do začátku třetí prosincové dekády budou pohybovat kolem pěti stupňů. Vývoj tlakových polí, který experti podle webu pro třetí prosincovou dekádu předpověděli, ale způsobí, že ve dnech okolo Silvestra mohou teploty stoupat k deseti stupňům i výše.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Studené ráno v Pekingu (15. 12. 2023)

Opačný vývoj teplot v těchto dnech zažívá Čína, kde úřady varovaly před vydatným sněžením i nízkými teplotami. V Pekingu byla dokonce kvůli sněžení přerušena na některých tratích vlaková doprava a byly uzavřeny školy.

Meteorologové pode agentury Reuters uvedli, že příští týden by mohlo i město I-čchun v provincii Chej-lung-ťiang překonat svůj rekord z ledna 1980, kdy zde byla zaznamenána teplota minus 47,9 stupně Celsia.

El Niño bude „bobtnat“. Ovlivní to zimu

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám