Hlavní obsah

První španělské banky a firmy stěhují svá sídla z Barcelony

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátá největší španělská banka Sabadell se rozhodla přestěhovat své právní sídlo z Barcelony, stejný krok zvažuje třetí největší banka Caixabank. Z Barcelony do Madridu stěhují sídlo i telekomunikační firma Eurona nebo biotechnologická firma Oryzon, informoval deník El País. Podle listu je důvodem nejistá politická budoucnost Katalánska, které v referendu schválilo nezávislost.

Foto: Yves Herman, Reuters

Sídlo banky Sabadell v Barceloně. Vedení rozhodlo, že bude přesunuto do jiného města ve Španělsku.

Článek

Caixabank zvažuje přesun sídla do Alicante. Sabadell, kde již přesun schválilo vedení firmy, zatím o místě nerozhodlo. Telekomunikační firma Eurona uvedla, že o stěhování do Madridu uvažovala již asi rok, když koupila několik firem v hlavním městě Španělska. Nepopírá ale, že rozhodnutí nyní uspíšila politická situace v Katalánsku.

Banky a firmy sice daně odvádějí do centrálního státního rozpočtu, v regionech ale platí významné komunální daně a poplatky, upozornil El País.

Důvodem stěhování sídla může být podle listu také vliv na prestiž a stabilitu společností v souvislosti s nejistotou budoucího uspořádání Katalánska, respektive vyjádření sounáležitosti se Španělskem, které je pro byznys těchto firem významnější než Katalánsko.

Je zde možné pozorovat určitou podobnost s brexitem, kdy některé banky a firmy stěhují sídlo z Londýna na kontinent.

Španělská policie čelila v řadě zemí Evropy kritice za tvrdý postup proti účastníkům referenda, které bylo podle Madridu nelegální. Katalánský parlament by mohl nezávislost autonomního regionu vyhlásit v pondělí, kdy budou poslanci debatovat o výsledcích referenda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám