Hlavní obsah

Ve Francii začala platit praxe blízká eutanazii

Paříž

Ve Francii začal v pátek platit zákon, který umožňuje v praxi provádět úkony blízké eutanazii. Nevyléčitelně nemocní mají právo, aby je lékaři přestali léčit a do smrti je udržovali v bezvědomí. Zákon počítá s tím, že každý člověk může předem písemně uvést, že si přeje omezit či zastavit léčbu v případě, že někdy bude vážně nemocen a již nebude s to vyjádřit svou vůli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Norma během projednávání vyvolala v zemi bouřlivé reakce. U veřejnosti měla podporu, ostře se proti zákonu postavila církev, někteří profesoři na lékařských fakultách a různé organizace na podporu lidského života.

„Nová opatření znamenají zásadní posílení práv nemocných a lidí obecně," tvrdí ministryně zdravotnictví Marisol Touraineová. Je přesvědčena, že zákon je vyvážený a má podporu většiny obyvatel. Poukázala přitom na to, že návrh předlohy měl podle průzkumů širokou podporu veřejnosti.

Odpůrci zákona argumentují tím, že jde o pokrytectví a že zákon vlastně umožňuje eutanazii. Od té se prý liší jen tím, že eutanazie přináší okamžitou smrt, zatímco při uvedení do bezvědomí umožněné novým zákonem jen lékaři přesně nevědí, kdy smrt nastane.

V Česku se trestá jako vražda

V Evropě je takzvaná aktivní eutanazie, kdy smrtící látku zavede do těla pacienta lékař, legální ve třech zemích: Nizozemsku, Belgii a Lucembursku. Další země jako především Švýcarsko povolují takzvanou asistovanou sebevraždu, kdy si za přítomnosti lékaře vezme jed sám pacient.

V Česku se eutanazie trestá jako vražda. Asistovaná sebevražda je zde trestná pro asistujícího jako účast na sebevraždě.

S uzákoněním eutanazie přitom podle červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) souhlasí 66 procent Čechů, proti možnosti ukončit život nevyléčitelně nemocného člověka se vyslovilo jen 24 procent občanů. Desetina neví, jaké stanovisko k této otázce zaujmout. Pět let tak zůstávají názory české veřejnosti na toto téma víceméně stabilní, proti loňskému roku ale přibylo těch, kteří s eutanazií „rozhodně souhlasí", a to o pět procentních bodů.

Česká vláda 22. června odmítla poslanecký návrh zákona, který by ve vymezených případech umožnil eutanazii. Kabinet upozornil na rozpor normy s koaliční smlouvou, v níž se ČSSD, ANO a KDU-ČSL zavázaly nepřijímat nic, co by bylo v rozporu s ochranou života od početí do přirozeného konce. Předlohu o důstojné smrti podepsalo šest poslanců zejména z hnutí ANO. Očekává se, že politická debata o této otázce bude v ČR pokračovat.

Anketa

Pokud by v Česku bylo možné provést eutanazii, využili byste ji v případě vážné nemoci?
Ano
84,6 %
Ne
7,4 %
Nevím
8 %
Celkem hlasovalo 5104 čtenářů.

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám