Hlavní obsah

Ve Francii bily zvony pro vyhořelou Notre-Dame

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Přesně v 18:50 hodin, tedy ve chvíli, kdy v pondělí propukl tragický požár v pařížském chrámu Notre Dame, se ve středu rozezněly zvony katedrál po celé Francii. Všechny francouzské diecéze chtěly tímto způsobem vyjádřit svou solidaritu s nešťastnou Paříží.

Záznam: V katedrálách bijí zvony za vyhořelou Notre-DameVideo: AP/Reuters

 
Článek

Podle předběžných zjištění vznikl požár neúmyslným zaviněním. Vyšetřovatelé ale z bezpečnostních důvodů zatím nesmějí dovnitř stavby, aby mohli objasňovat příčiny pondělního ohně. Policisté zatím dávají dohromady sled událostí, kamerové záznamy a seznamy svědků.

Pařížský prokurátor Rémy Heitz už vysvětlil, proč trvalo řadu cenných minut, než se začalo hasit. Protipožární alarm hlásil anomálii už v 18:20 hodin, ale příslušný pracovník žádný oheň nezaznamenal. Podle listu Le Parisien se tak mohlo stát, protože kvůli počítačové chybě alarm nahlásil špatný sektor.

Hlásič se nově rozezněl v 18:43 hodin, a to už byly vidět plameny v úrovni krovu. Katedrála, kde se konala mše, byla mezitím evakuována.

BEZ KOMENTÁŘE: Jak vyhořela katedrála Notre-Dame v PařížiVideo: Reuters, AP

Rekonstrukce katedrály bude podle prvních odhadů stát více než miliardu eur. Tato částka je už v podstatě vybrána. Stovky milionů eur poskytnou významní francouzští podnikatelé a firmy. Pařížská radnice uvolnila 50 milionů eur a region Île-de-France deset milionů eur. Peníze na opravu slavné gotické památky vybírají i další nadace, uvedla na svém webu rozhlasová a televizní stanice RTL.

Foto: ČTK

Jak se šířil požár katedrálou Notre-Dame

Francouzské sdružení pojišťoven potvrdilo, že chrám pojištěný nebyl, neboť jej vlastní stát, který je tím pádem i pojišťovatelem. Tento systém je ve Francii uplatňován od konce 19. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám