Hlavní obsah

Macron chce opravit katedrálu Notre-Dame do pěti let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Chci, aby katedrála Notre-Dame byla obnovena do pěti let, prohlásil v úterním televizním projevu k národu francouzský prezident Emmanuel Macron. Katedrálu znovu postavíme a bude ještě krásnější, prohlásil.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron během televizního projevu k národu

Článek

„Chci, aby byla dokončena za pět let. Můžeme a budeme mobilizovat,“ řekl Macron.

Šéf Elysejského paláce se snažil dodat Francouzům v projevu naději slovy: „Během našich dějin jsme postavili města, přístavy, kostely. Mnoho z nich vyhořelo, bylo zničeno. Pokaždé jsme je postavili znovu.“

Požár známé památky podle Macrona poukázal na schopnost Francouzů se mobilizovat. „To, co jsem viděl v Paříži, je schopnost mobilizovat se, sjednotit se a vyhrát,“ řekl prezident a pokračoval: „Požár chrámu Notre-Dame mi připomíná, že se naše historie nezastavila, budou stále existovat překážky, které budeme muset překonat. To, co jsme považovali za nezničitelné, může být zasaženo také“.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Pondělní požár pařížské katedrály Notre-Dame.

Hlava Francie ocenila práci hasičů. „Bylo jim 20 nebo 25 let a pocházeli ze všech koutů Francie, ze všech prostředí. Při zásahu velmi riskovali," řekl.

Macron také sdělil, že se v následujících dnech na Francouze obrátí znovu, aby jim představil změny, jimiž chce jeho vláda reagovat na protesty hnutí takzvaných žlutých vest. „V příštích několika dnech se k vám vrátím,“ řekl a dodal, že „dnes není chvíle“ dělat oznámení. „Ta chvíle ještě nenadešla,“ uvedl. Projev uzavřel slovy, že sdílí s Francouzi „bolest, ale také naději“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči ohledávají vnitřek katedrály Notre-DameVideo: AP

Reklama

Související články

Požár katedrály Notre-Dame se podařilo uhasit

Požár pařížské katedrály Notre-Dame, která začala hořet v pondělí večer, se podařilo v úterý dopoledne zcela uhasit, uvedli hasiči. Budou dál v pohotovosti,...

Výběr článků

Načítám